May vakuuttaa jatkavansa brexit-kamppailua – työväenpuolueen johtajaa odotetaan samaan pöytään

Viisi vaihtoehtoa Brexit-erosopimuksen totaalityrmäyksen jälkeen 3:13

Britannian pääministeri Theresa May vakuuttaa jatkavansa edelleen työtä Britannian EU-eron toteuttamiseksi.

May kommentoi brexit-umpisolmua virka-asuntonsa edustalla myöhään keskiviikkoiltana sen jälkeen kun hallitus selvisi parlamentin alahuoneen luottamusäänestyksestä.

May sanoi jatkavansa torstaina keskusteluja hallituksen ja parlamentin edustajien kanssa. Hän kertoi pettyneensä siihen, että työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei ole toistaiseksi ilmoittautunut mukaan neuvotteluihin.

– Mutta ovi pysyy auki, pääministeri totesi.

Työväenpuolue vastustaa

Corbynin mukaan neuvottelujen lähtökohtana tulisi olla, että Britannia ei eroa EU:sta ilman erosopimusta. Mayn mielestä tämä voidaan estää vain äänestämällä hänen neuvottelemansa erosopimuksen puolesta. Työväenpuolue vastustaa Mayn erosopimusta, ja Britannian parlamentti on tyrmännyt sopimuksen murskaluvuin.

Mayn mukaan toinen tapa estää EU-ero ilman sopimusta olisi perua brexit kokonaan, mutta siihen hallitus ei ole valmis, May tähdensi aiemmin keskiviikkona.

Mayn sopimus on kuollut

Corbynin tiedottajan mielestä Mayn tulisi ymmärtää, että hänen neuvottelemansa erosopimus on kuollut ja kuopattu. Labourin mukaan May yrittää kiristää muita puolueita erosopimuksensa taakse uhkaamalla, että Britannia putoaa muuten ulos EU:sta hallitsemattomasti ilman sopimusta.

–  Kiristys tekee todellisen ja tehokkaan sopimuksen saavuttamisesta vaikeampaa, Corbynin tiedottaja sanoi Guardianin mukaan.

Tiedottajan mukaan labour ei ole sulkenut pois toista luottamusäänestystä, mutta ei kommentoinut sen mahdollista ajankohtaa.

Umpisolmun aukomisessa on kiire, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat