MTV paikalla: Parlamentin brexit-äänestys lykkääntyy, oppostio suunnittelee epäluottamusesitystä – "Theresa Mayn poliittinen henki on hiuskarvan varassa"

Brexit-äänestys lykkääntyy 1:56

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti tänään parlamentissa, että huomiselle aiottu parlamentin äänestys brexit-sopimuksesta siirtyy tulevaisuuteen. Toimittajamme Kalle-Ville Lahtinen arvioi Lontoosta, että äänestyksen lykkääminen on paha takaisku Mayn hallitukselle.

May myönsi hallituksen tehneen päätöksensä äänestyksen lykkäämisestä pakon edessä. Brexit-sopimusta vastustetaan parlamentissa niin paljon, että se kaatuisi, jos äänestys pidettäisiin alkuperäisen aikataulun mukaan.

Parlamentti suhtautui Mayn ilmoitukseen jopa pilkallisesti. Kun May sanoi ilmoituksessaan kuunnelleensa tarkasti alahuoneen mielipiteitä, tuloksena oli naurunremakka.

Oppositio harkitsee epäluottamusta

Oppositio arvosteli edelleen voimakkaasti sopimusta. Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbinin mukaan hallitus on toimintakyvytön. Ulkomaantoimittajamme Kalle-Ville Lahtinen sanoo Lontoosta, että työväenpuolue harkitsee epäluottamuslausetta joko Maylle henkilökohtaisesti tai koko hallitukselle.

– Theresa Mayn poliittinen henki on nyt hiuskarvan varassa. Hän on saanut oppositiosta kritiikkiä niin niin paljon, että se harkitsee epäluottamuslausetta joko Maylle tai koko hallitukselle. Se johtaisi Mayn eroon tai koko hallituksen eroon.

"Ihmeitä pitäisi tapahtua"

Mayn tai hallituksen ero johtaisi uuteen epävarmuuteen.

– Sen jälkeen työväenpuolueella olisi kaksi viikkoa aikaa osoittaa oma kykynsä hallitukseen. Se näyttää epätodennäköiseltä, sillä konservatiiveilla on kuitenkin enemmistö.

Mayn hallitus aikoo seuraavaksi pyrkiä tekemään sopimukseen parlamentin vaatimia muutoksia. Mitää varmuutta siitä, että muutokset pystytään tekemään ei ole, sillä EU on ilmoittanut, että sopimusta ei muuteta. Britanniassa ihmetelläänkin nyt, mikä olisi sellainen kani, jonka May voisi vielä vetää hatustaan.

– Sellaista ei ilmiselvästi ole näkyvissä. EU ei missään tapauksessa haluaisi mennä sisään itse sopimukseen, eikä May oikein itsekään siihen usko. Ihmeitä pitäisi tapahtua, Lahtinen sanoo.

Britannia voi halutessaan peruuttaa brexitin

EU-komission puheenjohtaja Donald Tusk kutsui torstaiksi koolle EU-johtajien keskustelutilaisuuden brexitin tilanteesta. Tilaisuudessa ei aiota kuitenkaan tehdä mitään muutoksia itse sopimukseen.

Mayn hallitus aikoo järjestää äänestyksen vasta sitten, kun sopimuksen läpimeno äänestyksessä näyttää todennäköiseltä.

Euroopan Unionin tuomioistuin julkisti tänään myös päätöksen, jonka mukaan Britannia voi niin halutessaan peruuttaa eronsa ja pysyä unionin jäsenenä entisillä jäsenyysehdoilla.


Lue myös:

    Uusimmat