Maukas kalaliemi

En haluaisi aina käyttää liemikuutioita tai fondeja. Miten saan itse keitettyä maukkaan kalaliemen?
t. Marika

Maukas kalaliemi on kalakastikkeiden ja -keittojen perusta. Kalaa perattaessa ja fileoitaessa kannattaa ottaa talteen ruodot, evät ja päät. Niistä saa keittämällä hyvän liemen. Poista aina kidukset. Huuhtele päät ja ruodot hyvin kylmän juoksevan veden alla.

Voit maustaa lientä käyttövaiheessa valkoviinillä, sitruunalla tai vermutilla. Lientä voi myös pakastaa.

Kalaliemi

n. 1 kg kalan ruotoja ja päitä
1,5 l vettä
tl suolaa
4 valkopippuria
1 sipuli halkaistuna neljään osaan
pala purjoa
mausteet: laakerinlehti, timjamin oksa ja muutama persiljanoksa

Huuhdo kalanperkeet kylmässä vedessä ja nosta ne tilavaan kattilaan. Kaada kylmää vettä päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Murskaa valkopippureita pienemmäksi. Lisää sipuli ja mausteet.

Keitä lientä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi ja tarkista maku. Jos haluat liemestä vahvemman, keitä sitä vielä jonkin aikaa tiiviimmäksi.

Lue myös:

    Uusimmat