Matti Vanhaselta avaus: Yritysten verotusta voitaisiin muuttaa – "Olisin valmis harkitsemaan"

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti julkaistiin –  Valtionvarainministeri Vanhanen: Elvytys on ollut oikea ratkaisu 5:42
"Elvytys on ollut oikea ratkaisu" – katso Matti Vanhasen tammikuinen haastattelu videolta!

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä yhteisöverotukseen voitaisiin tehdä rakennemuutos, jossa yritykseen jätettävää voittoa verotetaisiin ulos jaettavia varoja kevyemmin.

Ministeri Vanhasen puhe Veronmaksajain Keskusliiton tapahtumassa sisälsi talouspoliittisen avauksen.

Valtiovarainministeri ehdottaa muutoksia esimerkiksi yrityksiä koskevaan yhteisöveroon.

– Olisin valmis harkitsemaan (--) isomman yhteisöverotuksen rakennemuutoksen valmistelua, jossa yritykseen jätettäviä voittovaroja verotettaisiin alemmalla verokannalla kuin ulos jaettavia voittovaroja, Vanhanen sanoi.

Verouudistus kannustaisi yrityksiä siis jättämään tekemänsä voitot yrityksen kassaan, esimerkiksi uusia investointeja varten. Kireämpi yhteisöverotus koskisi vain ulos jaettavia varoja.

Veronalennuksen pitäisi Vanhasen mielestä maksaa pitkällä aikavälillä itsensä takaisin.

– Tällaisen muutoksen tulisi olla pitkällä aikavälillä kustannusneutraali, Vanhanen linjasi.

Vanhanen: Osakesäästötiliä voisi laajentaa

Yhteisöveroa laskettiin vuonna 2014 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Veronalennus rahoitettiin tuolloin Vanhasen mukaan kotimaisen omistamisen verotusta kiristämällä, mitä ei Vanhasen mielestä kannata nyt toistaa.

Kotimaista omistajuutta voisi sen sijaan ministerin mukaan tukea laajentamalla osakesäästötiliä. Keskusta on laajemminkin ollut osakesäästötilin laajentamisen kannalla.

Nykyisellään osakesäästötilille voi sijoittaa korkeintaan 50 000 euron edestä rahaa ja osakkeita, joilla voi käydä kauppaa niin, että verot on maksettava vasta kun rahaa otetaan ulos tililtä.

Lue myös:

    Uusimmat