Matti Vanhanen palasi julkisuuteen munuaisleikkauksen jälkeen – valmistautuu vielä sydänleikkaukseen: "Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta"

4:04
Matti Vanhanen kertoi kuulumisiaan SuomiAreenassa leikkaustensa välissä.

Keskustan kansanedustaja ja entinen pääministeri Matti Vanhanen palautuu vielä kesäkuisesta munuaisleikkauksestaan. MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum haastatteli Vanhasta SuomiAreenassa, missä hän esiintyi tänään ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen ja kertoi terveydentilastaan.

– Olen erittäin iloinen siitä, että pystyn tänne SuomiAreenaan tulemaan. Tällä hetkellä vointini on aivan hyvä, kertoo Vanhanen

Jaksamisesta tiedustellessa Vanhanen kertoo voivansa omasta mielestään hyvin.

– Lääkärit ja hoitajat tekivät hyvän työn. Toipuminen on mennyt sen mukaan kuin he teoriassa esittivät, että se voisi mennä.

– Olen valmistautumassa nyt sitten elokuussa seuraavaan operaatioon, joka on sydämen avoleikkaus. Sen toipumisen jälkeen on sitten paluu eduskunnan varsinaiseen työhön.

Hyvä hoitohenkilökunta

Vanhanen ei halunnut sen tarkemmin eritellä, pelottiko häntä.

– En lähde henkilökohtaisia tuntemuksia esittelemään. Uskon että jokainen, jolla jolla on itsellä tai lähipiirissä tullut syöpäuutinen tietää, että se tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta, niin tottakai siihen liittyy paljon erilaisia tuntemuksia, Vanhanen kommentoi.

– Kirurgi oli erittäin varmaotteinen alusta alkaen, kuvasi hyvin realistisesti mitä tehdään, mikä on hoitotoimenpide ja hoitajat samoin. He osasivat todella hyvin työnsä myös tällä henkisellä tasolla suhteessa potilaaseen ja kaikki on mennyt tässä suhteessa hyvin.

Yleisön pitää saada tietää

Vanhanen kertoo saaneensa paljon vertaispalautetta muilta saman kokeneilta ihmisiltä. Hän on aina pitänyt tärkeänä, että työelämässä, varsinkin poliittisissa tehtävissä, tulee kertoa sellaiset asiat, joiden voisi olettaa askarruttavan valitsijoita.

– Ihmisillä pitää olla mahdollisimman asianmukainen tieto toimijan terveystilasta. Siitä informoiminen ei ole tavattoman helppoa, sillä julkisuus helposti myös ylireagoi niihin ja kärjistää niitä, tuo liikaakin tunteita siihen peliin mukaan. Alkuun informoin minimaalisemmin, koska varsinainen tieto tiedettiin vasta leikkauksen jälkeen, patologin lausunnosta.

Kesäsuunnitelmissa on nauttia SuomiAreenan tunnelmasta sekä mökkeillä.

– Lähipäivinä täällä Porissa kuuntelen muiden ihmisten paneeleita, muuten sitten mökkiloma jatkuu.

– Syksyllä sitten sen toisen leikkauksen, sydänleikkauksen jälkeen, en lähde ennakoimaan, kauanko siitä toipuminen kestää. Jos toipuminen on yhtä nopeaa kuin tämä, niin silloin olen jo syyskuun lopussa rivissä mukana, mutta en lähde ennakoimaan sitä.

Vanhanen jäi sairaslomalle kesäkuussa, sillä sydänleikkaukseen valmistelevissa tutkimuksissa hänen munuaisestaan löytyi kaksi kasvainta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja