Matti Vanhanen matkustaa Tukholmaan ja tapaa Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan – agendalla muun muassa Venäjän hyökkäys

1:15
Presidentti Niinistö osallistuu tänään JEF-kokoukseen Lontoossa. Mutta mikä ihmeen JEF? MPKK:n strategian pääopettaja selventää

Eduskunta tiedotteen mukaan puhemies Vanhanen matkustaa Ruotsiin keskustellakseen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä sekä Suomen ja Ruotsin turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta yhteistyöstä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) matkustaa huomenna tiistaina Tukholmaan. 

Vanhanen tapaa mediatiedotteen mukaan Tukholmassa useita tahoja ja henkilöitä, muun muassa Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin, Riksdagenin ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan.

Lisäksi Vanhanen tapaa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan.

"Ruotsi on Suomen lähin kumppani"

Vanhasen on määrä keskustella Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Suomen ja Ruotsin turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta yhteistyöstä.

Lisäksi vierailun aikana käydään keskustelua ajankohtaisten aiheiden lisäksi Suomen puheenjohtajakaudesta Pohjoismaiden neuvostossa.

– Ruotsi on Suomen lähin kumppani ja on tärkeää ylläpitää myös tiivistä parlamentaarista vuoropuhelua.

– Vaikka tapaamisia on ollut virtuaalisesti, on ensiarvoisen tärkeää pystyä keskustelemaan erityisesti tässä turvallisuustilanteessa kasvokkain, Vanhanen kommentoi. 

Suomen ja Ruotsin yhteistyö tiivistyy

Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet turvallisuuspoliittista yhteistyötään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Kummankin maan valtiojohto on kuvaillut Suomen ja Ruotsin välisten suhteiden olevan tällä hetkellä läheisimmät kuin koskaan aiemmin. 

– On itsestään selvää, ettei Ruotsi olisi passiivinen, jos Suomeen hyökättäisiin, Magdalena Andersson sanoi viime viikolla

Sekä Suomi että Ruotsi kasvattavat puolustusmenoja Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen takia. 

– Ruotsissa aiempaa useampien nuorten on varauduttava asevelvollisuuden suorittamiseen jatkossa, Andersson kuvasi tilannetta viime viikolla. 

9:37
Katso, mitä Ukrainan rintamalla tapahtui viikonloppuna  – haastattelussa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja