Mainos

Matti Vanhanen: Keskusta ei kannata EU-päätöstä pakolaisten pakkosijoituksesta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan keskusta ei kannata esitystä, että EU sijoittaisi pakkokiintiöillä pakolaisia EU-maihin. MTV:n haastattelema Vanhanen sanoo, että kyse on periaatteesta - ei pakolaisten määrästä. Yhteistyön pitää Vanhasen mukaan perustua vapaaehtoisuudelle.

EU on tiettävästi tekemässä päätöstä, jossa Suomeen sijoitettaisiin kiintiöpohjalta 2400 pakolaista EU:n pakolaiskriisiä helpottamaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan perussuomalaiset ei tule myöskään hyväksymään EU:n linjausta.

Ryhmäpuheenjohtajat ovat samoilla linjoilla. Keskustankin mukaan kyse on periaatteesta: EU ei voi alkaa pakolla sijoittamaan pakolaisia jäsenmaihinsa, vaan päätösten on perustuttava vapaaehtoisuuteen.

- Mekään emme kannata sitä, että unioni pakolla päättää kiintiöstä,  vaan sen pitää pitää perustua jäsenvaltioiden keskinäiseen yhteistyöhön ja vapaaehtoisuuteen. Mutta kuitenkin niin, että näin sanoessamme Suomen pitää olla valmis ottamaan pakolaisia vastaan.

Vanhanen ennakoi, että EU:n päätös tulee vaikeaksi eikä Suomi ole ainoa esitystä vastustava maa.

-  Me tiedämme, että aika monet periaatteellisella tasolla vastustavat pakollisuutta, mutta ovat silti valmiita ottamaan pakolaisia.

- Tästä tulee vaikea päätöksentekotilanne unionissa ja toivottavasti Suomi on ratkaisua hakeva maa. Minusta luontevin tapa hakea ratkaisua tähän on, että jäsenmaat - Suomi mukaan lukien - tekisivät ikään kuin omia tarjouksiaan siitä, miten me hoidamme omalta osaltammme pakolaistilannetta.

Määriin Vanhanen ei ota kantaa, mutta toivoo EU:n huomanneen, että Suomeenkin on tulossa arvioiden mukaan jopa 15000 turvapaikanhakijaa. Suurempiakin määriä on esitetty.

- Ehkä tätä taakanjakoa kannattaisi uninonissa katsoa laajempana kokonaisuutena.

- Mutta kyllä Suomenkin pitää tunnustaa se, että jotkut etelärajalla olevat valtiot ovat joutuneet ottamaan kohtuuttoman suuren turvapaikanhakijan määrän verrattnuna niiden kantokykykyyn.

Vanhasen mukaan kyseessä on uusi tilanne, joka muuttaa sekä EU:ta että Suomea.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.