Matkustamisesta on tullut yllättävän hankala asia hallitukselle – lakiesitys matkustusrajoituksista ei vieläkään valmistu

Vielä eilen näytti siltä, että hallitus tekisi päätöksen matkustusrajoituksista tänään tai viimeistään huomenna, mutta toisin kävi.

MTV Uutisten tietojen mukaan sote ministerityöryhmä käsitteli lakiesitystä tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta tämän päivän kokouksessa. Ministerityöryhmä päätti kuitenkin siirtää lakiesityksen takaisin työryhmän valmisteluun.

Erityisavustajista koostuvan työryhmän tavoitteena on, että pohjaesitys on valmis ensi viikolla. Hallitus sitten neuvottelee pohjaesityksen pohjalta ensi viikolla.

Valmista ei tule ennen 23.11.

Jos hallitus pääsee yksimieliseen ratkaisuun, hallituksen yhteinen lakiesitys lähtee lyhyelle lausuntokierrokselle.

Jos hallituksessa on erimielisyyttä asiassa, virkamiesten, eli erityisavustajien, tekemä pohjaesitys lähtee lausuntokierrokselle.

Lausuntokierros kestää yleensä pari viikkoa, mutta lausuntokierroksen pituus voi vaihdella. Lakiesitys siirtyy eduskunnan käsittelyyn vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Selvää on, että väliaikaista muutosta tartuntatautilakiin ei saada valmiiksi ennen 23.11. Siitä päivästä lähtien voidaan siis Suomeen matkustaa vapaasti muista Schengen-maista ilman rajoituksia.

EU komission mukaan ei ole nimittäin mahdollista rajoittaa Schengen-alueen sisäistä liikkumista jälkeen. Ulkorajaliikenteen rajoitukset sen sijaan jatkuvat.

Mahdollista että laki valmistuu vasta ensi vuoden puolella

Koska lakiesitys jälleen viivästyy, on mahdollista, ettei lakia ehditä käsitellä eduskunnassa tämän vuoden aikana. Silloin käsittely jatkuu vasta helmikuussa, eduskunnan istuntotauon jälkeen.

Eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa mietinnön lakiesityksestä ja ainakin perustuslakivaliokunta antaa lausunnon lakiesityksestä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Edelliselle lakiesitykselle täystyrmäys eduskunnassa

Hallitus joutui vetämään edellisen matkustusrajoituksiin liittyvän lakiesityksen pois eduskunnasta kolme viikkoa sitten. Esitys oli huonosti valmisteltu ja siinä oli perustuslaillisia ongelmia.

Hallituksen esittämät uudet rajoitukset tehdään siis muutoksella tartuntatautilakiin. Lakiesitys on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäministeriön valmistelussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan liian monimutkainen lakiesitys ei tule menemään läpi asiaa käsittelevässä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Eduskunnassa vastustetaan muun muassa sitä, että testien lisäksi matkustaja joutuisi myös karanteeniin.  

Lue myös:

    Uusimmat