Maailma on makuasia, sanovat mausteiden asiantuntijat. Paitsi makuja mausteet tarjoavat myös runsaasti eksotiikkaa ja jännitystä. Mausteet ja ruoka houkuttelevat meitä tutustumaan kaukaisten maiden kulttuureihin. Mielenkiintoista olisi myös tietää miltä eksoottiset maustekasvit näyttävät. Miten kasvavat kurkuma, pippuriköynnös tai vaikka mustanpuhuva vanilja?
Tänä syksynä ei tietoa janoavan tarvitse matkustaa Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa kauemmaksi katsomaan, missä pippuri kasvaa. Yliopiston puutarhan kasvihuoneissa kukoistavat tämän vuoden loppuun saakka ruokaelämyksiimme liittyvät monenlaiset mausteet, aidot luonnontuotteet.
Mausteiden maailma on suuri seikkailu -näyttely avattiin keskiviikkona. Sillä halutaan aukoa uusia ovia mausteiden alkuperäiseen kasvuympäristöön. Näyttely on suunnattu opiskelijoille ja koululaisille sekä kaikille muillekin maku- ja luontoelämyksistä kiinnostuneille.
Maku tullut rohkeammaksi
Suomalainen maku on asiantuntijoiden mukaan muuttunut selvästi rohkeampaan suuntaan. Mausteita käytetään nyt entistä monipuolisemmin. Maailman eri alueiden keittiöt erottautuvatkin toisistaan juuri maustamisen suhteen. Ruoan perusraaka-aineet ovat usein samankaltaisia eri puolilla maailmaa. Jännityksen hakemisen ja eksotiikan kaipuun ohella nykyihmiset ovat kiinnostuneita myös hyvinvoinnistaan ja haluavat ruokavalinnoillaan edistää sitä. Monipuolisesta maustevalikoimasta on tullut entistä tärkeämpi innoituksen lähde, kun rasvan ja suolan käyttö ovat vähentyneet. Nykyään puhutaan myös yhä enemmän ruokaratkaisuista eli vaivattomasta tavasta luoda ruokailuelämyksiä. Tässä maustaminen on todellinen mahdollisuus. (Lähde: STT)
Perusvinkkejä maustajalle
- Suola ja pippuri ovat perusmausteita, joita käyttämällä pääsee jo pitkälle. - Käytä maustamiseen vain 3-4 eri maustetta. Näin vältät tunkkaisen maun. - Käytä mieluiten aina kokonaisia mausteita ja jauha ne vasta juuri ennen ruokaan lisäämistä (esim. kokonaiset pippurit). - Mieto raaka-aine (kala) vatii miedot mausteet ja voimakas raaka-aine (liha, riista) voimakkaat mausteet. - Mausta kastikkeet ja täyteet voimakkaammin, koska niillä usein maustetaan miedompia raaka-aineita. - Suola tuo raaka-aineiden maut esiin. Suolaripauksen lisääminen jo valmistuksen alkuvaiheessa auttaa maun arvioimisessa ruoan kypsyessä. - Hiven sokeria pehmentää hapokkaita raaka-aineita (tomaatti, viinikastikkeet). - Loraus alkoholia (konjakki, sherry, madeira, brandy) antaa ruokaan täyteläisyyttä.- Tuoreet yrtit lisätään aina valmistuksen loppuvaiheessa. Yrttejä lisäämällä voidaan vähentää suolan käyttöä. Rotevia yrttejä (timjami, rosmariini, salvia, meirami) voidaan kypsentää eli lisätä ruokaan myös valmistuksen alkuvaiheessa.
Paras paikka mausteiden säilyttämiseen on viileä ja kuiva keittiökaappi. Siellä kokonaiset mausteet pysyvät aromikkaina viisi vuotta ja jauhetut kolme vuotta.
Uusimmat
-
23:21
Puola pidätti miehen epäiltynä osallisuudesta Zelenskyin surmasuunnitelmaan
-
23:14
Iso uutinen varmistui: NHL-seura vaihtaa jo ensi kaudeksi osoitetta
-
22:49
Poliisi etsii kadonnutta miestä – soita nähdessä 112
-
22:35
Makeisvero sai namutukulta karkkikupin nurin: "Persu’s Makeis Sekoomus"
-
21:51
Euroviisuihin palkattuja artisteja uhkaillaan mukaan Israel-boikottiin, malmöläinen laulaja kuvailee tilannetta noitajahdiksi: "Antakaa meidän nousta lavalle"
-
21:44
Herttoniemen paloittelumurhaaja pääsee vapaaksi – yritti hävittää ruumiin sahaamalla
-
21:28
Salomonsaaret Kiinan ja Yhdysvaltojen puristuksessa – loppuuko saarivaltion uusi Pekingiä miellyttävä linja vaalien jälkeen?
-
20:59
Taas hurja episodi Mestis-huipennuksessa – iso sulaminen lähellä
-
20:55
Eva Wahlströmin poika juoksi liukuportaita väärään suuntaan – vartijalta yllättävä reaktio
-
20:45
Leijonille murskatappio Jyväskylässä – Ruotsi tylynä, Suomi tuhlaili
-
20:04
HIFK:n jättänyt Tobias Salmelainen tylyttää hurjan kohuväitteen: "Olen tosi pettynyt"
-
20:03
Tutkijoiden löydös selittää, miksi lapset sairastuvat harvoin koronan vakavaan muotoon
-
20:00
Salkkarit-hahmon olinpaikka selviää: "Mitä siinä tönötät"
-
19:58
Uusi suomalaisnimi NHL-jäille – 20-vuotias huippulupaus tekee debyyttinsä
-
19:34
Kyselytunti äityi kiihkeäksi väittelyksi sote-säästöistä – "Voi herranjestas, mitä kurmuuttamista"
-
19:15
Ruotsi palauttaa noin 80 pääkalloa Suomeen, kertoo Sveriges Radio
-
19:01
Teini valitti nielemisvaikeuksista – selitys vaivalle voi yllättää
-
19:01
Eminemin tytär Hailie Jade vietti polttareitaan merellisissä tunnelmissa
-
18:41
Jihadistit värväävät jengiläisiä terroristeiksi Ruotsissa – "Paljon kokemusta väkivallan käytöstä"
-
18:34
Kööpenhaminan pörssin ulkoseinä on romahtanut
-
Lataa lisää