Matka mausteiden maailmaan

Maailma on makuasia, sanovat mausteiden asiantuntijat. Paitsi makuja mausteet tarjoavat myös runsaasti eksotiikkaa ja jännitystä. Mausteet ja ruoka houkuttelevat meitä tutustumaan kaukaisten maiden kulttuureihin. Mielenkiintoista olisi myös tietää miltä eksoottiset maustekasvit näyttävät. Miten kasvavat kurkuma, pippuriköynnös tai vaikka mustanpuhuva vanilja?

Tänä syksynä ei tietoa janoavan tarvitse matkustaa Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa kauemmaksi katsomaan, missä pippuri kasvaa. Yliopiston puutarhan kasvihuoneissa kukoistavat tämän vuoden loppuun saakka ruokaelämyksiimme liittyvät monenlaiset mausteet, aidot luonnontuotteet.

Mausteiden maailma on suuri seikkailu -näyttely avattiin keskiviikkona. Sillä halutaan aukoa uusia ovia mausteiden alkuperäiseen kasvuympäristöön. Näyttely on suunnattu opiskelijoille ja koululaisille sekä kaikille muillekin maku- ja luontoelämyksistä kiinnostuneille.

Maku tullut rohkeammaksi

Suomalainen maku on asiantuntijoiden mukaan muuttunut selvästi rohkeampaan suuntaan. Mausteita käytetään nyt entistä monipuolisemmin. Maailman eri alueiden keittiöt erottautuvatkin toisistaan juuri maustamisen suhteen. Ruoan perusraaka-aineet ovat usein samankaltaisia eri puolilla maailmaa. Jännityksen hakemisen ja eksotiikan kaipuun ohella nykyihmiset ovat kiinnostuneita myös hyvinvoinnistaan ja haluavat ruokavalinnoillaan edistää sitä. Monipuolisesta maustevalikoimasta on tullut entistä tärkeämpi innoituksen lähde, kun rasvan ja suolan käyttö ovat vähentyneet. Nykyään puhutaan myös yhä enemmän ruokaratkaisuista eli vaivattomasta tavasta luoda ruokailuelämyksiä. Tässä maustaminen on todellinen mahdollisuus. (Lähde: STT)

Perusvinkkejä maustajalle

- Suola ja pippuri ovat perusmausteita, joita käyttämällä pääsee jo pitkälle. - Käytä maustamiseen vain 3-4 eri maustetta. Näin vältät tunkkaisen maun. - Käytä mieluiten aina kokonaisia mausteita ja jauha ne vasta juuri ennen ruokaan lisäämistä (esim. kokonaiset pippurit). - Mieto raaka-aine (kala) vatii miedot mausteet ja voimakas raaka-aine (liha, riista) voimakkaat mausteet. - Mausta kastikkeet ja täyteet voimakkaammin, koska niillä usein maustetaan miedompia raaka-aineita. - Suola tuo raaka-aineiden maut esiin. Suolaripauksen lisääminen jo valmistuksen alkuvaiheessa auttaa maun arvioimisessa ruoan kypsyessä. - Hiven sokeria pehmentää hapokkaita raaka-aineita (tomaatti, viinikastikkeet). - Loraus alkoholia (konjakki, sherry, madeira, brandy) antaa ruokaan täyteläisyyttä.- Tuoreet yrtit lisätään aina valmistuksen loppuvaiheessa. Yrttejä lisäämällä voidaan vähentää suolan käyttöä. Rotevia yrttejä (timjami, rosmariini, salvia, meirami) voidaan kypsentää eli lisätä ruokaan myös valmistuksen alkuvaiheessa.

Paras paikka mausteiden säilyttämiseen on viileä ja kuiva keittiökaappi. Siellä kokonaiset mausteet pysyvät aromikkaina viisi vuotta ja jauhetut kolme vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja