Mätihyytelö

6-10 annosta

  • n. 300 g mätiä(savukalaa)
  • 2 dl kermaviiliä
  • sitruunapippuria
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • (pari tippaa chilikastiketta)
  • 1 pieni purjo
  • 6 liivatelehteä
  • 3 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl valkoviiniä tai sitruunalla maustettua vettä
  • (tillisilppua)

Annosmäärä riippuu siitä tarjoatko mätihyytelön alkuruokana, vai osana esimerkiksi jouluaterian kalapöytää.

Sekoita mäti, halutessasi savukalaa, kermaviili, sitruunamehu ja sitruunapippuri sekä silputtu purjo keskenään (ja halutessasi chilikastike, mutta älä laita sitä liikaa, ettei mädin maku peity!). Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia runsaassa kylmässä vedessä. Vaahdota kerma vaahdoksi. Kuumenna viini höyryäväksi. Kaada liivatteista veis pois ja purista niitä kevyesti. Sekoita kuumaan viiniin pehmenneet liivatelehdet. Kaada liivateseos ensin kermavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen ja kääntele sitten kermaseos mätiseokseen. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Jaa seos ylmällä vedellä huuhdeltuihin pieniin kahvikuppeihin, tuorekelmulla vuorattuihin muffinipellin koloihin tai muihin annosannosmaljoihin, peitä kelmulla ja hyydytä pari tuntia. Koristele mädillä, pippurirouheella ja halutessasi tillillä. Jos tarjoat seoksen suoraan esim. pienistä laseista, etkä aio kumota hyytelöitä, voit jättää liivatteen kokonaan pois.

Vinkki: Jos haluat yhden ison hyytelön, sivele noin 1,5 l kakku- tms. vuoka kevyesti öljyllä ja ripottele vuokaan tillisilppua niin, että se peittyy kauttaaltaan tilliin (tilli helpottaa hyytelön irtoamista ja kumoamista). Kaada mätihyytelöseos tilliseen vuokaan ja peitä kelmulla. Hyydytä kylmässä vähintään 6 tuntia. Kumoa tarjolle ja koristele tillillä ja mädillä.

(MTV-STT)

Lue myös:

    Uusimmat