Matias kirjoitti kevään yo-kokeissa 10 laudaturia – aikoo viettää nyt välivuoden ja suorittaa vankeusrangaistuksen

Tänä keväänä ylioppilaskirjoituksissa toiseksi parhaiten menestynyt, Nakkilan lukiota käynyt Matias Selin sanoo, ettei koskaan ole hirveästi stressannut koulunkäynnistä.

–  Olen yrittänyt pysyä kursseilla kärryillä, läksyjen tekemisestä en ole stressannut ja olen pari kertaa vähän silmiä lepuuttanut tunnilla, hän sanoo.

Selinin mukaan hyvien ylioppilastuloksien taustalla on varmaan se, että hän on aina valmistautunut hyvin kokeisiin ja etenkin kirjoituksiin. Selin kirjoitti 10 laudaturia.

Viime keväänä hän kirjoitti maantieteen, syksyllä historian, yhteiskuntaopin, keskipitkän ruotsin ja nyt keväällä äidinkielen, lyhyen saksan, pitkän matematiikan, fysiikan, kemian ja pitkän englannin.

Kevään parhaaseen tulokseen ylsi Tampereen lyseon lukion kokelas, joka kirjoitti 10 laudaturin lisäksi yhden eximian.

Selinille 10 laudaturia tulivat vähän yllätyksenä. Muista yo-kokeista laudatur oli odotettavissa, mutta pitkä matematiikka lähti ylioppilastutkintolautakuntaan eximiana. Pitkän matematiikan pisterajat kuitenkin putosivat tänä vuonna, joten myös matematiikka tuli takaisin laudaturina.

Kevään ylioppilaskirjoituksiin Selin aloitti valmistautumisen jo tammikuussa. Hänellä ei ollut missään vaiheessa mitään tarkkaa lukusuunnitelmaa.

–  En ole oikeastaan sellainen suunnitelmallinen lukija. Minulla oli tavoite, että saisin kaikki kurssit hyvin kerrattua ennen kirjoituksia ja se onnistui, hän sanoo.

Hän kertoo, että esimerkiksi lukulomalla hän yritti lukea joka päivä, mutta jos jonain päivänä ei jaksanut, sitten hän ei lukenut.

Selin miettii välivuoden aikana, minne lähtee opiskelemaan

Menestystä Selinille on kertynyt jo lukion aikana. Hän osallistui viime syksynä yhtenä Suomen edustajista maantiedon olympialaisiin Hongkongissa. Selin ylsi pronssimitalille.

Vapaa-ajallaan Selin harrastaa frisbeegolfia ja musiikkia. Hän soittaa sekä pianoa että saksofonia. Lisäksi Selin pitää lukemisesta.

Lukion jälkeen Selin aikoo viettää välivuoden –  osittain pakon sanelemana. Selin on Jehovan todistaja, eikä sen takia suorita asepalvelusta. Viime vuoden keväällä Jehovan todistajien vapautus armeijasta kumottiin. Sitä ennen Jehovan todistajat oli vapautettu asevelvollisuudesta yli 30 vuoden ajan. Huhtikuusta lähtien myös he ovat siis joutuneet suorittamaan joko armeijan tai siviilipalveluksen.

Selin ei mene asepalvelukseen eikä siviilipalvelukseen, sillä hän katsoo, että siviilipalvelus on osa samaa järjestelmää.

–  Minusta tuli sitten loppujen lopuksi totaalikieltäytyjä, joten välivuosi menee vankeusrangaistuksessa, mutta se suoritetaan valvontarangaistuksena, joten voin asua kotona ja käydä töissä, hän sanoo.

Välivuoden jälkeen Selin aikoo lähteä opiskelemaan, mutta ei ole vielä varma, minne.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja