Ranskan hiihtomaajoukkueen yhteisöllisyys teki kesällä vaikutuksen sprinttihiihtäjä Martti Jylhään.
Ranskalaiset asuivat leirin ajan majatalossa, jossa urheilijat osallistuivat arkiaskareisiin. Kullekin osui pari kertaa muun muassa tarjoilijan rooli.
- Olihan se aika hauskaa, että maailman paras ampumahiihtäjä tarjoili leirin aikana joskus ruuat pöytään.
- Urheilijat kattoivat pöydän, tarjoilivat ruuan, korjasivat pöydän ja tiskasivat tarjoiluastiat, Jylhä kertoi ja vertasi suomalaisten tottuneen leireillä hotellielämään.
Ranskassa Jylhällä oli ensin harjoitusseurana sprintticupin nelonen Babtiste Gros. Toinen viikko sujui maajoukkueen kanssa, ja mukana treenasi myös ampumahiihdon kiistaton ykkönen Martin Fourcade.
- Siellä kukaan yksilö ei ollut toista ylempiarvoisempi, olivat tulokset mitä tahansa.
- Kyllä me sprinttimaajoukkueessakin vietämme paljon aikaa yhdessä, mutta hotellissa eniten tulee oltua tekemisissä kämppäkaverin kanssa.
Oppia tuli myös päivän töistä, sillä Jylhä toi Ranskasta suomalaisten käyttöön määräintervalliharjoitteen. Siinä treenin kuluessa yksittäiset vedot ja niiden välinen palautumisaika lyhenevät kaiken aikaa, mutta intensiteetti kasvaa.
- Harjoituksessa oppii tunnistamaan vauhteja paremmin. Siitä voi olla apua varsinkin aika-ajossa, mutta myös erähiihdoissa, Jylhä kertoi.
Vaikka Jylhä ammensi Ranskassa oppia, hän antoi myös takaisin. Jylhän mukaan suomalaiset ovat kollegoitaan edellä ammattimaisuudessa ja analyysimenetelmissä.
Alussa uskallettava olla huono
Kansallinen hiihtokausi starttaa viikonloppuna Sotkamossa Suomen cupin avauskilpailuissa. Jylhä hiihtää Vuokatissa todennäköisesti vain sunnuntain viestin, sillä hän ei halua ottaa riskejä Espanjan-leirillä lokakuussa iskeneen vatsataudin jäljiltä.
Alkukausi ei muutenkaan ole rovaniemeläisen suunnitelmissa ykkössijalla, sillä MM-Lahdessa vapaan hiihtotavan sprintti on ohjelmassa vasta lähes neljän kuukauden kuluttua, 23. helmikuuta.
- Alkukaudesta pitää uskaltaa olla huono, Jylhä tiivisti, mutta muistutti, että paikka Lahden kisajoukkueessa pitää silti ansaita.
- Tammikuussa pitäisi jo olla kunnossa.
Jenkkifutiksen voimanhankintaa
Ranskan oppien ohella Jylhä, 29, laittoi kesäkaudella voimaharjoittelunsa uusiksi.
- Tein ensimmäistä kertaa näin selvän keskittymisen tiettyyn ominaisuuteen, Jylhä kertoi panostettuaan toukokuun alusta juhannusviikolle asti lähes pelkästään voiman hankintaan.
Jylhä teki kuuden viikon voimajaksolla viikoittain neljä pääharjoitusta ja yhden huoltavan voimaharjoituksen.
- Kaikki muu harjoittelu tähtäsi siihen, että seuraava voimaharjoitus onnistuu hyvin, Jylhä selvitti.
Jalkoihin painottunut treeni muistutti Jylhän mielestä amerikkalaisen jalkapalloilun voimanhankintaa ja sisälsi muun muassa kelkkojen vetämistä ja työntämistä. Tulokset näkyvät vasta kauden aikana, mutta Jylhän mukaan merkit ovat hyvät.
- Olen huomannut, että isoillakin (maito)hapoilla tekninen suorittaminen pysyy paremmin kasassa.