Marmorilattia keittiöön

Keittiön lattiaan valittiin hieman erikoisempi materiaali: vaalea marmorilaatta. Laatan koko oli juhlavat 30 x 60 cm. Perinteiset laastit ja laatoitusvälineet kannatti siis tällä kertaa unohtaa. Saneerauslaasti ei tämmöisen kiinnittämiseen riitä.

Kiinnityslaastiksi valittiin erityisesti luonnonkiville tarkoitettu "Granirapid". Itse laasti on valkoista jauhetta. Siihen sekoitetaan erikseen nestemäinen B-komponentti, joka sisältää liima-aineet. Laasti kuivuu kemiallisesti noin neljässä tunnissa, minkä jälkeen lattia voidaan saumata.

Myös laastikampa poikkeaa totutusta. Työkalu on iso ja niin ovat sen kolotkin; näin varmistetaan se, että laastia todella saadaan levitettyä kerralla riittävä määrä.

Iso, paksu ja painava laatta vaatii myös kunnon leikkurin. Tällaisen vettä katkaisukohtaan ruiskuttavan timanttileikkurin voi vuokrata työn ajaksi.

Laastin sekoittaminen sen sijaan käy kuten vaikkapa seinien laatoituksessakin - jauhetta ja nestettä sekoitetaan toisiinsa sähköporakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä, annetaan seistä jonkin aikaa ja pyöräytetään vielä kerran nopeasti jotta liima-aine varmasti liukenee kunnolla. Hengityssuojain on tarpeen niin tämän kuin monen muunkin laastin sekoittamisessa ja timanttileikkurin huutoa vastaan kannattaa suojautua kuulosuojaimilla!


Työn kulku noudatteli vanhaa kaavaa - siivoa, mittaa, suunnittele etukäteen. Pinnan on oltava kuiva ja puhdas, joten kunnon pölynimurista on taas iloa tekijälle.

Laastia nosteltiin lattialle miehekkäissä annoksissa - teelusikalliset eivät nyt riittäneet - ja kammattiin auki. Laattojen ison koon takia työ edistyi nopeasti. Nurkkiin ja kulmiin tulevat laatat leikattiin muotoonsa työn edistyessä ja raon pysyminen tasaisena varmistettiin sopivan paksuisella levyllä - ylitse jäänyt seinäkaakelin palanen on oikein sopiva apuväline.

Kuten seinälaatan kiinnittämisessäkin, myös tässä laattaa hiukan liikuteltiin laastikerroksen päällä kun se oli siihen asetettu. Nyrkillä taputeltiin reunoista ja kulmista, niin saatiin se vaakasuunnassakin tasan oikeaan asentoon.


(Joka Kodin Asuntomarkkinat 10.2.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja