Marlene - näytelmä legendasta, vanhenevasta Diivasta

Yksi kaikkien aikojen suurimmista legendoista, Marlene Dietrich, on astunut Hämeenlinnan kaupunginteatterin lavalle. Nimiroolia tässä Pam Gemsin näytelmässä esittää Ritva Oksanen.

Näyttelijä Ritva Oksanen oli jo kymmenisen vuotta elätellyt mielessään haavetta, että jos Marlene Dietrichistä koskaan tehtäisiin näytelmä, hän haluaisi sen roolin. Nyt Pam Gemsin pari vuotta sitten valmistunut näytelmä on saanut Suomen kantaesityksensä.

Marlene kertoo Dietrichistä hänen elämänsä loppupuolella, yli 70-vuotiaana. Suuri tähti on saavuttanut kaiken, Diiva pyörittää maailmaa oman itsensä ympärillä.

- Olemme ohjaaja Matti Kuikkaniemen kanssa ajatelleet, että nämä ovat niitä hänen viimeisiä konserttejaan, ennen kuin hän sitten 75-vuotiaana vetäytyi pois julkisuudesta 15 vuodeksi, kertoo Ritva Oksanen.

Näytelmässä on myös traaginen puoli: Marlene Dietrich pohtii sitä, tekikö oikein muuttaessaan pois Saksasta. Kiertäessään maailmaa hän ei välillä tiennyt mistä oli kotoisin.

- "Minä olen näyttelijätär, joka lähti rahan perässä Amerikkaan", Ritva Oksanen siteeraa näytelmätekstiä. - Hän lähti Saksasta, koska Josef von Sternberg tahtoi.

Sternberg oli itävaltalaissyntyinen elokuvaohjaaja Hollywoodissa, jonka "löytö" Marlene Dietrich oli. Hän kiinnitti Dietrichin päärooliin ensimmäiseen saksalaiseen äänielokuvaan Sininen enkeli, ja tarjosi sitten rooleja Amerikassa.

- Marlene Dietrich ei uskaltanut palata takaisin Saksaan, koska hän pelkäsi ja inhosi natseja ja kaikkea mitä he tekivät. Hän kuitenkin kantoi ikuista syyllisyyttä siitä, tekikö oikean ratkaisun, Ritva Oksanen kertoo.

Lähdettyään liittoutuneiden viihdytysjoukkoihin toisen maailmansodan aikana, hänellä ei enää ollut paluun mahdollisuuttakaan. Saksan kansa on oikeastaan antanut Dietrichille anteeksi vasta kun hänen syntymästään tuli 100 vuotta viime joulukuussa.

Diiva rakensi itsestään legendan

- Hän alkoi "näytellä" Marlene Dietrichiä 61-vuotiaana. Hän alkoi tehdä itsestään legendaa ja näytellä sitä. Ja se olikin aikamoinen rakennus - hän ei koskaan lähtenyt minnekään ilman meikkiä, kertoo Oksanen. - Hän vetäytyi julkisuudesta, koska ei kestänyt ryppyjä ja raihnaisuutta.

- Minulla on mahdollisuus näytellä Niskavuoren vanhaa emäntää tai mitä tahansa niin kauan kuin saan elää. Mutta hänellä ei ollut. Hän teki Marlene Dietrichin, ja hänen tyttärensä sanoo kunnioittavansa äitiään siinä kuinka hienosti ja hyvin hän tuon roolin teki.

Ääni kuin Marlenen ääni

Ritva Oksasen ja Marlene Dietrichin äänialat ovat samanlaiset, ja matalat äänet muistuttavat hätkähdyttävästi toisiaan. Näytelmän musiikin sovittaneen Esa Niemisen kanssa päädyttiin samoihin sävellajeihin, kuin missä Dietrich lauloi.

- En osaa saksaa, mutta olen opetellut laulamaan saksaksi, Oksanen sanoo, ja kertoo opetelleensa lausumaan ja laulamaan myös englantia saksalaisittain.

- Kun olen aloittanut 14-vuotiaana Jyväskylässä laulamalla evergreenejä ja jazzia, niin ei näissä Dietrichin ohjelmiston laulutyyleissäkään ollut mitään ongelmia. Ne ovat sisällökkäitä lauluja, ja niitä on ihana laulaa!

(MTV3)

(Huomenta Suomi 29.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat