Marjatilojen tarkastuksia tehostetaan – palkkasaatavat suurin ongelma

Alipalkkaus ja epämääräinen ylityö ovat tuoreiden tietojen mukaan suurimmat puutteet suomalaisilla marjatiloilla.

Aluehallintoviranomaiset selvittävät parhaillaan työsuojelun ja työsuhdeturvan toteutumista kausityövoimaa käyttävillä marjatiloilla.

Etelä- ja Pohjois-Savon marjatiloille tehdyn kyselyn purku on juuri Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Vastausten alustava arviointi kertoo, että tarkastuksiin on selvästi tarvetta.

– Lieneekö tiedon puutetta vai mitä, mutta kyllä näihin vastauksiin joudutaan hakemaan lisäselvityksiä monelta tilalta, kertoo tarkastaja Riikka Viljanen Itä-Suomen Avista.

Viljanen listaa suurimmiksi puutteiksi työaikakirjanpidon, ylityöaikojen noudattamisen, ylityökorvaukset ja sunnuntaityön.

– Muutama tila ilmoitti suoraan, että ne maksavat alle yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja siihen pitää tietenkin puuttua, Viljanen sanoo.

Tilakäyntejä erityisesti Itä-Suomessa

Apulaispiiripäällikkö Maija van-der-Weij Itä-Suomen Avista vahvistaa, että viranomaisvalvonta marjatiloilla kiristyy jo tänä vuonna ja erityisesti 2013. Aktiivisin asiassa on Itä-Suomen aluehallintovirasto, jonka toimialueella monen marjalajin päätuotantoalueet sijaitsevat.

– Tänä vuonna pyritään tekemään tämän kyselyn lisäksi noin 50 tilakäyntiä kahdessa maakunnassa. Ensi vuonna valvonta laajenee myös Pohjois-Karjalaan.

Van-der-Weij myöntää, että viranomaiset eivät ehdi käymään kaikilla tiloilla. Tarkastuskäynnit kohdistetaan tilakyselyn paljastamiin suurimpiin puutteisiin.

– Näyttää siltä, että noin puolet tiloista teettää ylitöitä, mutta ne pitäisi löytyä myös kirjanpidosta. Sitä seurataan.

Työsyrjintäilmoitukset kasvussa

Aluehallintovirasto on jättänyt poliisille muutamia ilmoituksia työsyrjinnästä.

Niiden perusteena on ollut alipalkkaus ja työaikakirjanpidon puutteet. Ainakin kaksi juttua on kuitenkin hylätty käräjäoikeudessa näytön puutteeseen. Yksi työsyrjintätapaus on syyttäjän toimesta parhaillaan hovioikeuden ratkaistavana.

– Marjatilojen työterveyshuolto on parantunut parissa vuodessa. Vielä 2009-2010 vain joka toisella tilalla asia oli kunnossa, van-der-Weij muistuttaa.

Myös ulkomaisen työvoiman lupa-asiat olivat kyselyn mukaan pääosin kunnossa.

"Kilpavarustelu" menossa

Suomalaisilla marjatiloilla on menossa iso rakennemuutos. Esimerkiksi mansikkatilojen määrä on romahtanut 30 vuodessa. Yli 3100 tilasta jäljellä on noin 1300. Aivan viime vuosina mansikan viljelyala on kääntynyt lievään kasvuun joten tilat ovat yhä suurempia.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen korostaa, että tiloilla on satsattu viime vuosina erittäin paljon poimijoiden viihtyvyyteen.

– Oleskelutilat ovat kohentuneet merkittävästi. Tilat haluavat satsata esimerkiksi poimijoiden vapaa-ajanviettoon ja parhaat tilat muistetaan, Ruutiainen huomauttaa.

Viihtyvyys maksaa tiloille

Useilla suomalaisilla marjatiloilla työskennellyt virolainen Raivo Albert kertoo, että tilojen välillä on suuria eroja. Usein kysymys on kuitenkin pienistä asioista, joita yrittäjät eivät aina huomaa.

– Nykyisellä tilallani oli viime vuonna liian vähän kylmäsäilytystilaa. Nyt sitä on saatu lisää ja samalla keittiöön tuli sähköliesiä keittämistä varten, Albert kiittelee.

Marjanviljelijä Teuvo Hakulinen on urallaan ollut aina alan pioneereja ja kokeilemassa uutta. Poimijoiden työoloihin on ollut pakko kiinnittää huomiota lisääntyneen valvonnan vuoksi.

– Investointeja on pakko tehdä ja ne ovat merkittäviä kustannuksia tilan kannattavuudessa. Mutta siinä ei ole vaihtoehtoja, Hakulinen myöntää.

Lue myös:

    Uusimmat