Marjan poika kuoli huumeisiin – löysi ratkaisevan avun kohtalotovereistaan: "Se toi minulle uuden merkityksen"

Joissakin tilanteissa vertaistuki voi olla lääkkeitäkin tehokkaampi apu 9:04
Miten vertaistukijaksi voi kouluttautua? Entä toimiiko vertaistuki myös etänä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Vertaistuki on todettu tutkimuksissa tehokkaaksi tavaksi auttaa sairauksien ja surujen käsittelyssä. Marja Moisanderin elämään vertaistukiryhmät tulivat pojan huumeriippuvuuden myötä.  

– Jännitti todella paljon. En oikein tiennyt mitä odottaa tai millaisia muita ihmisiä siellä olisi, mistä siellä keskusteltaisiin.

Näin kuvailee Irti Huumeista -yhdistyksen vertaistukija Marja Moisander ensimmäistä kokemustaan vertaistukiryhmässä.

Moisander hakeutui huumeriippuvaisten läheisten vertaistukiryhmään vajaat 10 vuotta sitten.

– Ensimmäisessä ryhmässä hämmennyin siitä, etten oikein edes ymmärtänyt, mistä muuta siellä puhuivat. En tiennyt mitä olivat bentsot tai opiaatit. Sain kuitenkin heti ensimmäisestä kerrasta kokemuksen siitä, että minä en ole yksin näiden tunteideni kanssa. Että on muita äitejä, muita läheisiä, jotka tuntevat samaa häpeää, pelkoa, hätää ja syyllisyyttä kuin minä.

Vertaistuki antoi uuden merkityksen elämään

Moisanderin lapsi menehtyi lopulta huumeisiin vuonna 2020. Tämän jälkeen Moisander kouluttautui itsekin vertaistuenantajaksi toiveenaan auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

– Kävin huumeisiin menehtyneiden läheisille suunnatun sururyhmän. On hyvä, että tällaisia ryhmiä on, sillä tilanteeseen liittyy niin paljon häpeää ja syyllisyyttä. Saattaa olla kyse myös rikoksista, hän sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Moisanderin elämään vertaistuki on vaikuttanut valtavasti.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Sain mahdollisuuden uuteen hyvään elämään. Se toi minulle uuden merkityksen.

Miten vertaistukijaksi voi kouluttautua? Entä toimiiko vertaistuki myös etänä? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat