Marinin esikunta vastaa kokoomuksen Mykkäsen kritiikkiin: pääministeri on jo ollut Uniperista yhteydessä Saksan suuntaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on keskeytettävä lomansa energiayhtiö Uniperin takia, vaatii kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Hänen mielestään asia kuuluu omistajaohjausministerin lisäksi myös pääministerille, koska Saksassakin sitä ratkoo liittokanslerinvirasto.

– Tämä on niin iso, miljardien kysymys suomalaisille, että ei tässä nyt pääministeri voi pysyä piilossa, Mykkänen sanoi Porissa Suomi Areenan yhteydessä STT:lle.

Pääministerin esikunta vastaa, että Marin on ollut yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin jo viikonloppuna. Esikunta kertoi asiasta STT:lle tiistai-iltana tekstiviestillä.

Marinin esikunnan mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) hoitaa asiaa aktiivisesti ja keskustelee Saksan kollegoiden kanssa. Lisäksi keskusteluita on esikunnan mukaan käyty laajasti virkatasolla

Energiayhtiö Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä. Uniper on suurin kaasun maahantuoja Saksassa, ja Saksan valtio on sanonut, ettei yhtiön voi antaa kaatua.

– Hallituksen täytyy olla kovana Saksaan päin. Vaikka tässä jaetaan räjähtänyttä konkurssipesää, se pitää jakaa mahdollisimman reilusti niin, että Saksan hallitus myös omalta osaltaan maksaa vastuunsa siitä, Mykkänen vaati.

– He ovat pakottaneet ajamaan ydinvoiman alas ja itse nostaneet esimerkiksi uusilla kaasuputkillaan Saksan kaasuriippuvuuden ennätysmäiseksi. Suomessa on toimittu toisin, ja he ovat toimineet näin, ja heillä on silloin osavastuu siitä, että Uniper on nyt selvitystilassa.

Mykkänen arvioi Suomella olevan pelimerkkejä taskussaan, koska myös Fortumin allekirjoitus tarvitaan järjestelyyn, jolla Uniper jaettaisiin ja siirrettäisiin uudenlaiseen omistuspohjaan Saksan valtion kanssa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat