Maria Ohisalo MTV:n erikoishaastattelussa: Politiikka painottumassa enemmän henkilöihin kuin asioihin

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo erikoishaastattelussa 6:45
Maria Ohisalo kertoi Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa muun muassa HBO:n sarjan kuvauksista sekä politiikan ja yksityisyyden rajasta.

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa muun muassa HBO:n sarjan kuvauksista sekä politiikan ja yksityisyyden rajasta.

Maria Ohisalo kertoo, että ei tiedä mitä odottaa HBO:n tuottaman Viisi valittua -dokumenttisarjalta, joka kertoo Marinin hallitusviisikon kolmesta naisesta. Vaalikiireiden takia Ohisalo ei ole ehtinyt vielä itse katsoa dokumenttia. 

Mielenkiintoista sinänsä, että tällaisesta hyvin poikkeuksellisesta ajasta jää myös tällaista kuvamateriaalia. On kuitenkin ollut kyse historiallisesta ajasta koronaan ja toisaalta Nato-jäsenyyteen ja Venäjän hyökkäyssotaan liittyen, hän toteaa. 

Ohisalo kertoo, että erityisiä ehtoja dokumentissa kuvattaviin aiheisiin ei hallituksen puolelta annettu, mutta yksityiselämän kuvaamista rajoitettiin. Esimerkiksi kuvausryhmästä kysyttiin, voisiko Ohisaloa kuvata työntelemässä vauvaa lastenkärryissä. 

– Pyysin, että lapsen kasvoja ei näy, ettei häntä voida siitä tunnistaa, ja tietysti moni hallitusviisikosta näyttää tehneen sen valinnan, että omaan kotiin ei ole kuvausryhmää päästetty. 

Politiikka keskittymässä enemmän henkilöihin

Ohisalo kertoo ohjelmassa, että uuden hallituksen muodostuttua sen hahmoihin kohdistui tietenkin kiinnostusta - mikä on hänen mukaansa demokratiassa vain hyvä asia. Hän ei koe, että hänen omaa yksityisyyttään olisi erityisesti loukattu.

– Paljonhan tässä on oltu median kanssa tekemisissä nämä vuodet, ja se kuuluu poliitikon tehtävään. En koe mitään erityisiä outoja hetkiä. 

Ohisalo kuitenkin kokee, että politiikassa on yleisesti alettu keskittyä enemmän henkilöihin kuin asioihin. 

– Politiikassa on kyse asioista. Ja nämä asiat jatkuvat, vaikka ihmiset vaihtuvat. Silti keskitytään usein henkilöihin, ehkä henkilökohtaisiin asioihin, jotka eivät myöskään välttämättä kuulu laajemmalle yleisölle. 

Ohisalo pelkää, että henkilöihin keskittyminen kasvattaa kynnystä politiikkaan osallistumiselle.

– Minusta on tärkeää, että politiikkaan uskaltaisivat osallistua kaikenlaiset ihmiset erilaisista taustoista, ettei pelättäisi sen takia jättää lähtemättä mukaan, että pelätään yksityisyyden menettämistä. 

Kalenteriin lisää aikaa perheelle

Väistyvä puheenjohtaja Ohisalo jatkaa uuden hallituksen muodostuttua vihreiden kansanedustajana oppositiossa. Hän kertoo, että työ pitää yhäkin kiireisenä, mutta ei halua käyttää kaikkea vapautuvaa aikaa työhön.

– Tällä hetkellä ehkä haastavinta on se, että en täytä sitä vapautuvaa tyhjää hetkeä, vaan aidosti jätänkin kalenteriin aikaa miettiä, mitä kulloinkin vastaan tulee, hän kertoo.  

Ohisalo kertoo odottavansa kesältä etenkin enemmän aikaa perheen, ystävien ja liikunnan parissa. 

Katso Ohisalon koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat