Maria Ohisalo aloittaa tänään ympäristö- ja ilmastoministerinä

Vihreät haluaa työllisyysasteen 80 prosenttiin tällä vuosikymmenellä 2:33
Katso myös: Vihreät haluaa työllisyysasteen 80 prosenttiin tällä vuosikymmenellä

Ympäristö- ja ilmastoministeriksi nimitetty Ohisalo toivoo, että Suomi nähdään houkuttelevana kohteena rakentaa kestävää liiketoimintaa.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo nimitettiin tänään ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Nykyinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) puolestaan pyysi eroa ministerin tehtävästä. Ministerivaihdos tapahtui iltapäivällä presidentin esittelyssä.

Ohisalo korosti, että fossiilivapaan ja energiaitsenäisen hyvinvointivaltion rakentaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, koska tarve siihen tulee paitsi ilmastotavoitteista myös turvallisuuspolitiikasta.

–  Ilmastotyö on jo enemmän valtavirtaa Suomessa ja maailmalla, ja tämä sama valtavirtaistaminen on tehtävä myös luontokadon pysäyttämiselle. Meillä on vastuu tehdä kaikkemme, jotta saamme muutettua kehityksen suunnan, Ohisalo sanoi.

Hän totesi, että asiaan on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi luonnonsuojelun rahoitusta korottamalla sekä uudella luonnonsuojelulailla, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Ohisalo haluaa Suomesta houkuttelevan kohteen uusille investoinneille

Ohisalo sanoi nimityksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, että yksi hänen kiireellisimpiä tehtäviään on viedä eteenpäin kestävien vihreän siirtymän investointien etusijamenettelyä luvituksessa ja muussa viranomaistoiminnassa.

–  Haluan, että Suomi nähdään houkuttelevana kohteena rakentaa kestävää liiketoimintaa. Se luo työtä, edesauttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa Suomen energiaitsenäisyyttä.

Vanhempainvapaalta hallitukseen palannut Ohisalo sanoi odottavansa innolla yhteistyötä hallituskumppanien ja hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuvan viisikon jäsenten kanssa.

–  Meidän pöydällä tulee olemaan vielä riittämiin isoja, varmasti haastavia asiakokonaisuuksia, mutta uskon, että hyvä tekemisen henki tästä jatkuu.

Ohisalo pyysi eroa ministerin tehtävästä viime joulukuussa vanhempainvapaan vuoksi. Silloin hän toimi sisäministerinä.

Ohisalon sijaisena vihreiden puheenjohtajana on toiminut kansanedustaja Iiris Suomela.

Tyytyväinen ilmastolaista

Ohisalo on kertonut olevansa tyytyväinen erityisesti uudesta ilmastolaista, jonka eduskunta hyväksyi toukokuun lopulla.

Syksyllä ympäristöministeriössä olisi lisäksi tarkoitus valmistella toista ilmastolakia.

Ohisalo on toivonut myös huomattavasti parempaa kannatusta puolueelleen vihreille. Hänen mielestään kannatuksen pitäisi olla vähintään edellisten eduskuntavaalien tasolla, eli kaksi prosenttiyksikköä nykyisiä gallup-lukuja korkeammalla.

Lue myös:

    Uusimmat