Mainos

Mari Mörö sai Runeberg-palkinnon

Kirjailija Mari Mörö sai tämän vuoden Runeberg-palkinnon romaanistaan Kiltin yön lahjat. Palkinto luovutettiin tänään Mörölle perinteiseen tapaan Porvoossa Runebergin päivänä. Tunnustus on 50 000 markkaa.

Palkintolautakunnan mielestä Kiltin yön lahjat on anteeksipyytelemätön kirja, joka etenee tehokkaasti. Romaanissa ei märehditä turhanpäiväisiä, ketään ei säälitä, eikä lauseeseen jäädä makaamaan.

Kiltin yön lahjat antaa tunteen kokonaisesta, yhteisestä ja jopa ymmärrettävästä maailmasta, mikä on enemmän kuin muilta ilmaisun välineiltä - usein jopa kirjoilta - uskaltaa vaatia, palkintolautakunta perustelee.

Mörön romaani on ollut tänä vuonna myös Olvi-, Finlandia- ja Savonia-palkinto ehdokkaana. Joulukuussa lahjakas kirjailija palkittiin Nuoren taiteen Suomi-palkinnolla.

Surkea, hauska, muttei toivoton

Palkintoromaanissa kulkee rinnan kolme tarinaa, joiden kertojien maailmaa seurataan muutaman päivän ajan. Päähenkilö on kuusivuotias tyttö Siia, joka elää kauramössöllä, avain alushousuissa ja kiltin yön lahja äidin korvikkeena.

Tytön eloa pyörittää televisiosarjojen todellisuus, ostoparatiisin tavaramaailma ja lähiön pikkurikollinen piiri. Siia on kuitenkin luonut keskelle ei niin hyvää elämäänsä röyhkeästi oman rikkaan maailmansa muusta piittaamatta.

Romaanin toiset kaksi ääntä kuuluvat Siian naapuriin Pietarista muuttaneille tragikoomisille hunsvoteille, jotka eivät pysty katselemaan tytön yksinäistä elämää sivullisina.

Palkintolautakunnan mielestä Mörön romaani ei selitä eikä moralisoi maailmaansa. Se on surkea ja hauska, mutta ei toivoton.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.