Mari Eder jäi vihoviimeiseksi – eikä häävisti mennyt muillakaan suomalaisilla

Suomalaisilla ampumahiihtäjillä oli sunnuntaina vankka edustus maailmancupin yhteislähtökisoissa Ruotsissa. Tulos Östersundissa jäi laihanlaiseksi, sillä suomalaiset olivat niin naisissa kuin miehissäkin hännillä.

Naisten 12,5 kilometrillä kaksi sakkoa ampunut Suvi Minkkinen oli 29:s ja viiden sakon Mari Eder 30:s eli viimeinen. Miesten 15 kilometrillä neljä hutia laukonut Olli Hiidensalo oli 29:s eli maaliin tulleista viimeinen. Ranskan Antonin Guigonnat keskeytti.

Naisten kisassa Minkkinen ja Eder laukoivat ensimmäisellä makuupaikalla kaikki taulut alas, mutta Ederin vaikeudet alkoivat jo toisella makuupaikalla: tuloksena kolme ohilaukausta ja pudotus kilpailun hännille.

Miehissä parasta maailmancup-kauttaan kisaava Hiidensalo laukoi yhden pummin jokaisella ampumapaikalla.

Naisten yhteislähdön voitti Italian kokenut Dorothea Wierer, joka oli ykkönen myös torstain normaalimatkalla. Yhteislähdössä kaikki 20 taulua alas ampunut Wierer nousi maailmancupin kokonaiskilpailussa toiseksi ohi maannaisensa Lisa Vittozzin.

Uransa 16. maailmancup-voiton ottanut Wierer, 32, kukisti toiseksi sijoittuneen Ranskan Lou Jeanmonnot'n runsaalla kuudella sekunnilla. Kolmas oli niin ikään Ranskan Julia Simon, joka johtaa maailmancupia.

Maailmancup päättyy Oslossa

Miesten maailmancup-kisassa saatiin tällä kaudella uusi voittaja, kun Norjan Vetle Sjåstad Christiansen ylsi ykköseksi reilut yhdeksän sekuntia ennen maanmiestään Johannes Dalea. Ranskan Eric Perrot oli kolmas.

Maailmancupin kokonaiskilpailua ylivoimaisesti johtava ja sen voiton varmistanut Johannes Thingnes Bö oli isoveljensä Tarjei Bön tavoin pois Östersundin kilpailuladuilta reilu viikko sitten tapahtuneen koronatartuntansa takia.

Christiansenille maailmancup-voitto oli uran neljäs. Norjalla on maailmancupissa kolmoisjohto, kun Johannes Bön jälkeen toisena on sunnuntaina 13:nneksi romahtanut Sturla Holm Lägreid ja kolmantena Christiansen.

Maailmancup päättyy ensi viikonloppuna Oslon Holmenkollenilla.