Mankellin koskettava haastattelu MTV:lle: Kuolema on elämän luonteva jatke

Henning Mankell kertoi MTV:n haastattelussa jo vuonna 2009 pohtivansa useasti kuolemaa.

Maanantai-aamuna syöpään menehtynyt menestysdekkaristi Henning Mankell antoi MTV:n erikoistoimittaja Kari Lumikerolle syvääluotaavan henkilöhaastattelun kuusi vuotta sitten. 

Mankell puhui haastattelussa erityisesti kuolemasta ja sen merkityksestä hänelle. Mankell käsitteli arkaa aihetta vuonna 2009 ilmestyneessä kirjassaan Rauhaton mies. Viimeiseksi jääneessä Kurt Wallander-sarjan teoksessa myös päähenkilö Wallander pohtii paljon kuolemaa.

– Tunsin kuolemanpelkoa 35 ikävuoteeni saakka. Mutta tässäkin Afrikka on tullut avukseni. Siellä kuolema on elämän luonteva jatke, puolet ajasta Afrikassa ja puolet Ruotsissa asunut kirjailija kuvaili vuonna 2009.

Mankell uskoi, että nyky-yhteiskunnan iso ongelma on se, että kuolema on lakaistu täysin piiloon arkielämästä. Me olemme vieraantuneet kuolemasta, koska se ei ole enää läsnä jokapäiväisessä elämässämme.

– Kulttuurimme ongelma on tämä: 30-40 vuotta sitten näki vielä kuolleita, isovanhemmat kuolivat kotona, lapset näkivät sen, ja kuolema kuului elämään. Nykyisin voi elää näkemättä kuolleita, paitsi televisiossa.

– Ongelma on vakava: Miten nuoret voivat kunnioittaa elämää, ellei heillä ole minkäänlaista suhdetta kuolemaan?, vain 67-vuotiaana kuollut kirjailija pohti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja