"Manipulaatiota" – Norjan megatähti jäi satimeen: yritti peitellä näkyä

Norjalainen yhdistetyn megatähti Jörgen Graabak rikkoi sääntöjä osallistuttuaan varakilpailuun kanssakilpailijansa lähtönumerolla.

Graabak käytti tänään perjantaina Trondheimissa yhdistetyn maailmancupin varakilpailussa HS138-mäessä saksalaisen Vinzenz Geigerin numeroa. Hetki, jona Geiger luovutti numeron Graabakille, tallentui tv-kameroihin. 

Graabak kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, ettei hän löytänyt omaa lähtönumeroaan. Kun Geiger oli hylätty eikä päässyt hyppäämään, Graabakilla välähti.

– Koska hänellä on parhaan hiihtäjän numero eikä hänellä ole itsellään numeroa, ajattelin päässäni, että ehkä minun pitäisi lainata hänen numeroaan. Niin sitten tein, norjalainen sanoi.

Kilpailujohtaja Lasse Ottesen painotti, että on yksinkertaista, ettei ole sallittua käyttää toisen lähtönumeroa.

– Se on eräänlaista manipulaatiota. Yksinkertaisesti huijaamista, Ottesen lausui.

Ottesen sanoi, ettei Graabakin tekoon olla "supertyytyväisiä".

– On vain yksi päätös tehtävänä, ja se on hänen hylkääminen.

Piilotteluyritykset

Graabak myönsi, että hän yritti piilotella lähtönumeroa puomilla ja kameroiden kuvatessa.

– Yritin seistä hieman vinossa ja laittaa toisen käden eteen. 

Graabak tunnusti, että virhe oli hänen omalla vastuullaan, mutta hänen mielestään tapaus oltaisiin voitu katsoa läpi sormien. Hän oli eri mieltä siitä, että kyse olisi ollut manipulaatiosta, ja hän sanoi, ettei saanut mitään hyötyä.

"Toivon todella"

Huomenna lauantaina yhdistetyssä kisataan sekajoukkuekilpailu, ja sunnuntaina edessä on maailmancup-kauden päättävä henkilökohtainen kilpailu. Jos mäkiosuutta ei voida järjestää esimerkiksi liian kovan tuulen vuoksi, varakilpailun tulokset astuvat voimaan.

Jos sunnuntain kilpailu pystytään kuitenkin viemään läpi normaalisti, Graabakin lähtönumeroselkkauksella ei ole urheilullista merkitystä.

– Tälle viikonlopulle on hyvä sääennuste, joten toivon todella, että tämän varakilpailun tuloksia ei tulla ottamaan käyttöön, Graabak sanoi.

Graabak on yhdistetyn nelinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari. Kukaan muu yhdistetyn urheilija ei ole historian saatossa voittanut neljää olympiakultaa.

Lue myös:

    Uusimmat