Mainos

Mammuttien torahampaiden myynti on miljoonabisnestä – ikirouta sulaa Pohjois-Venäjällä ja luita kaivetaan esiin tonnikaupalla

Ilmastonmuutos sulattaa ikiroutaa pohjoisimmissa osissa Venäjää ja se on saanut aikaan massiiviset kaivuutyöt mammuttien luiden löytämiseksi, uutisoi The Guardian. 

Muinaisten jättiläisten jäännöksillä on kysyntää Kiinassa, jossa niistä valmistetaan muun muassa koruja, veitsiä ja sisustustavaraa.
Alueelle rynnistetään kilpaa luulöytöjen toivossa.

Kymmenien miljoonien bisnes

Venäläisviranomaiset arvioivat, että Yakutian, eli Sahan tasavallan alueen mammuttikalmistoilla voidaan ansaita jopa 45 miljoonaa euroa vuosittain.

Heidän mukaansa kaupankäyntiä ja alueelle ryntäystä pitäisi säännöstellä, jottei alueen paikallisten asukkaiden elintaso laskisi – luiden kaivuu on elinkeino heillekin.

Luita löytyy tonnikaupalla

Alueella on aikoinaan elänyt arvioiden mukaan kymmenia – jopa satoja tuhansia mammutteja ja niiden luita on arveltu olevan hautautuneena satoja tuhansia tonneja, josta vuosittain kaivetaan noin 100 tonnia.

Pohjoisen sijainnin suoma pitkä valoisa aika mahdollistaa kaivamisen yölläkin.

Innokkaiden etsijöiden laajamittaiset kaivuut voivat aiheuttaa myös ympäristötuhoa. Alueella sukelletaan ja ajellaan moottoriveneillä kapeissa joenuomissa.

Mammuttien on arveltu kadonneen alueelta kymmenisen tuhatta vuotta sitten metsästyksen ja ilmaston muuttumisen takia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja