Makeaa kesämarjoista

Kesän makeus syntyy marjoista. Kotimaisia marjoja odotellessa makeilta maistuvat kirsikat. Ne kulkevat mainiosti mukaan puistopiknikille, kotiin kirsikkapiiraaseen tai makeaksi välipalaksi työpaikalle. Kirsikoita seuraavat ihanat kotimaiset mansikat, jotka peittoavat ulkomaiset kilpailijansa mennen tullen. Yksinkertaisimmillaan mansikat maistuvat superhyviltä vaniljakermaviilin kera.

Mansikoita ja vaniljakermaviiliä (4 annosta)

  • 1 l mansikoita
  • kanelia ja sokeria
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri kermaviiliin ja anna maustua jääkaapissa ½ tuntia. Lohko mansikat ja mausta ne kanelilla ja sokerilla. Annostele maljoihin ja lusikoi päälle vaniljakermaviiliä. Nauti.

Marinoidut mansikat ja mascarponea (4 annosta)

  • 500 g mansikoita
  • 0,5 dl Sambuca-likööriä
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl ohueksi silputtua tuoretta minttua
  • Vaahdotettu juusto:
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1 dl kermaa
  • puolikkaan tuoreen vaniljatangon sisus
  • ripaus sokeria

Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat neljään osaan Sekoita liköörin, mintun ja pippurin kanssa. Anna marinoitua kylmässä tunnin verran.

Sekoita kaikki vaahdotetun juuston ainekset tasaiseksi vaahdoksi vatkaimella ja laita vaahto pursotinpussiin. Pursota vaahto korkeaksi renkaaksi lautaselle ja asettele marinoidut mansikat keskelle.

Schwartzwaldin kakku (10 annosta)

  • 9 kananmunaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1,25 dl kaakaojauhetta
  • Täyte:
  • 1 kg kirsikoita (tai n. 700 g purkkikirsikoita)
  • 3 rkl kirsikkaviinaa
  • 3 rkl sokeria
  • 4,5 dl kuohukermaa
  • 3 rkl sokeria
  • 100 g tummaa suklaata

Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet. Sekoita kirsikkaviina ja sokeri halkaistujen kirsikoiden joukkoon. Anna maustua 1-2 h viileässä välillä sekoitellen.

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe seokseen ja sekoita varovasti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita valkuaisvaahto keltuaisseokseen varovasti muutamassa erässä.

Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 2 pyöreää irtopohjavuokaa. Jaa taikina tasan vuokiin. Paista 180C uunissa noin 25-30 min tai kunnes kakun pinta tuntuu kimmoisalta ja se irtoaa vuoan reunoista. Jäähdytä kakkupohjat vuoissaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja vaahdota vielä hetki. Valuta kirsikat siivilässä, ota liemi talteen. Nosta toinen kakkupohjista tarjoiluvadille ja kostuta se kirsikkaliemellä. Levitä päälle kermavaahtoa ja lusikoi puolet kirsikoista kerman päälle. Nosta päälle toinen kakkupohja ja kostuta se lopulla kirsikkaliemellä. Peitä kakun pinta ja reunat lopulla kermavaahdolla. Levitä päälle kirsikat ja raastettu tumma suklaa.

(gluteeniton)

Kirsikkakeitto (6 annosta)

  • 750 g kirsikoita
  • 1 plo kuivaa valkoviiniä
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 2 sitruunan mehu
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 3 dl ranskankermaa
  • 3 dl kuohukermaa

Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan kirsikat, viini, sokeri, kanelitanko sekä sitruunan mehu ja kuori. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 5 min. Käännä liesi pois päältä, peitä kattila kannella ja anna hautua 15 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.

Sekoita tarjoilukulhossa kermat ja kaada jäähtynyt kirsikkakeitto kulhoon. Sekoita kevyesti ja jäähdytä hyvin. Tarjoile kylmänä.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat