Maistele olutta oikeaoppisesti – älä kulauta näin!

Oluiden maistelu eli olutpruuvi on mukava tapa viettää iltaa ystävien kanssa. Jos olutpruuvin haluaa toteuttaa oikeaoppisesti, sen järjestämiseen tarvitaan oluiden ja innostuneen seuran lisäksi jalalliset lasit, pientä purtavaa, vettä sekä arvostelulomakkeet.

Oluiden maistelu kaveriporukalla on hauska ja erilainen tapa viettää iltaa. Oluita olutpruuviin voi valita monella eri tavalla. Asiantuntijan mukaan yksi tapa on valita kaikki maisteltavat oluet yhdestä oluttyylistä, esimerkiksi kuusi kappaletta portereita, bock-oluita, lagereita tai vehnäoluita.

– Erittäin hyvä tapa oppia yksi oluttyyli on maistella yhtä tyyliä kerralla. Silloin pääsee hyvin jyvälle siitä, mitä tietty oluttyyli tarkoittaa, eli miltä se näyttää, tuoksuu, maistuu ja mikä yhdistää kaikkia tyylin maisteltavia oluita. Toinen tapa on maistella eri oluita laidasta laitaan, jotta oppii koko olutmaailman valtavan kirjon, selventää olutkouluttaja Mikko Salmi.

Maistele rauhallisesti, älä kulauta heti alas!

Maisteltavaa olutta arvioidaan ensin värin perusteella. Kun olut on kaadettu lasiin, lasia voi pyörittää hieman ja katsoa valoa vasten, miltä juoman väri näyttää.

– Sitten lasi viedään nenän lähelle, ja otetaan lyhyitä nuuhkaisuja. Sen jälkeen maistetaan kevyesti ja annetaan oluen viipyä suussa, jotta kieli ehtii maistella sitä. Kielen eri kohdissa maistaa eri makuja.

Oluen maku syntyy monesta asiasta, mutta aloittelija voi yrittää etsiä oluesta tiettyjä perusjuttuja. Ensin voi kokeilla löytää maltaan maun. Onko se makeaa vai pehmeää? Maltaalle vastapainoksi löytyy humalan katkeroa, se on ikään kuin oluen selkäranka.

– Oluita maistellessa olut kuuluu kulauttaa kunnolla alas, sillä vasta nielaisun jälkeen voi huomata tiettyjä makuja, mutta aina suinkaan jälkimakua ei tule. Humalan katkero on esimerkiksi sellainen, jonka huomaa vasta nielaistuaan.

Muistiinpanovälineet voi varata pöydälle, jotta kaikki pruuvilaiset voivat kirjoittaa arvionsa ylös.

– Illan emäntä tai isäntä voi tehdä valmiiksi arvostelulomakkeet, joissa on sarakkeet eri ominaisuuksien arvosteluille. Pruuvissa voidaan myös esimerkiksi kilpailla leikkimielisesti siitä, kuka tunnistaa olutlaatuja eniten.

Kaada kuohuvasti, maistele rattoisasti

Olutta maistellaan jalallisista laseista, jotta lasista voi ottaa helposti kiinni ja pyöritellä lasia kädessä. Lasin suun tulisi mieluiten olla yläosasta sisäänpäin kaareutuva, sillä sellainen muoto kerää aromit. Viinilasit sopivat touhuun mainiosti. Oluen kaatamiselle on oma jipponsa: olut kannattaa kaataa lasiin reippaasti, jotta se kuohuu ja juoman tuoksut pääsevät vapautumaan.

– Itse pesen maistelulasit aina käsin, jotta olutta kaataessa olut kuohuu ja vaahtoa jää lasin reunoihin. Silloin oluesta haistaa mielestäni parhaiten tuoksuja, Salmi kertoo.

Halutessaan maistelun lomassa voi syödä jotakin pientä. Esimerkiksi suolakeksit, patonki ja pähkinät voivat olla hyviä naposteltavia.

– Tarjolle ei kannata laittaa vahvoja makuja, vaan tarkoituksena on, että suupalat neutralisoivat maisteluiden lomassa makuaistia. Ja vesikannu kannattaa myös varata pöytään.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat