Mainos

Maikkarin nettisivusto sai alkunsa hullusta ideasta

MTV3 Uutiset on kasvanut 30 vuodessa isoksi multimediataloksi, jossa uutisia tehdään ympäri vuorokauden niin televisioon, nettiin, radioon kuin tekstikanavalle.

Kaikki alkoi ensimmäisestä Kymmenen uutiset -lähetyksestä 1.9.1981 - sen jälkeen ohjelmistoon on tullut lukuisia uutis- ja ajankohtaisohjelmia sekä muita väyliä uutisten jakamiseen.

Noin 16 vuotta sitten mukaan tuli netti, joka on osoittautunut yhtiölle menestystarinaksi. Aivan helppoa uutisten siirtäminen nettiin ei kuitenkaan aluksi ollut, muistelee nykyisin vastaavana tuottajana MTV3:lla työskentelevä Timo Laukkio.

– Itselläni oli erityinen rooli MTV:n netin synnyssä - voisi nimittäin sanoa, että se syntyi minusta huolimatta, Laukkio naurahtaa.

– Täällä oli kaksi ihmistä, jotka suorastaan paloivat ajatukselle, Jorma Miettinen ja Jukka Mauno. Olin silloin sitä mieltä, että meillä on liian vähän työvoimaa tällaisille projekteille - siitä tuli kunnon kähinä, jonka lopuksi alettiin kuitenkin miettiä, miten internetiä pystyisi hyödyntämään uutistoiminnassa.

Alun perin kyse oli kokeiluhankkeesta, joka vähitellen kirkastui tekijöilleen. Onkin sanottu, että vastaavan projektin aloittamiseen ja vetämiseen tarvitaan tietty määrä hulluutta.

– Melko nopeasti projekti alkoi kuitenkin liikkua oikeaan suuntaan. Nielin siis kaunani, ja aloin innostua suunnitelmista. Tosin varsinaisesti heittäydyin digitaalimaailmaan työni puolesta vasta vuoden 2006 paikkeilla, Timo Laukkio kertoo.

Netti ja tv eivät syö toisiaan

Vaikka Maikkarin nettisivut lanseerattiin jo 90-luvun puolivälissä, vielä kuutisen vuotta sitten netti oli hajanainen kanava uutisille - kaikilla mediataloilla.

– Jämäkän alun vuoksi pääsimme kuitenkin hyvin liikkeelle. Vuosien aikana se on vakiintunut varsin varteenotettavaksi mediaksi, Laukkio sanoo.

Laukkio nostaa Maikkarin netin vahvuuksiksi selkeyden ja monipuolisuuden.

– Nettiähän tekee meillä jättimäinen toimitus, kun ottaa kaikki osastot huomioon. Netti ja televisio eivät missään nimessä syö toisiaan, vaan materiaalia tulee kaikilta osastoilta kaikille.

Laukkion mukaan netin ja television tasapaino täytyy kuitenkin löytää. Laukkio näkee selkeästi sen, että kovat, yllättävät uutiset haetaan nopeasti netistä tai kuunnellaan radiosta. Mikä jää sitten televisiouutisten tehtäväksi?

– Tv-uutisten tehtävä on taustoittaa ja selittää niitä asioita, jotka netistä on pläjähtänyt silmille jo päivällä. Lisäksi television pitäisi mielestäni entistä paremmin vastata kysymykseen, että miltä asiat ja tapahtumat tuntuvat. Sitä voisi televisiossa tutkailla nykyistä enemmänkin, Laukkio sanoo.

Vartissa käyntiin valtava koneisto

Mtv3.fi-sivusto on painottanut aina monipuolista sisältöä. Uutis- ja ajankohtaisjutut ovat olleet kuitenkin alusta asti vahva osa sivustoa. Verkossa uutiset kerrotaan heti, ja Maikkarin netin vahvuus on siinä, että nettitoimitus, tv-toimitus ja radiotoimitus tekevät tiivistä yhteistyötä monipuolisen uutishankinnan eteen.

MTV3 Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kuvaa nettiä uutisten nopean toiminnan joukoksi.

– Meillä ei oikeastaan ole enää mitään deadlinea, vaan olemme online-toiminnassa vahvasti mukana. Ennen juttua tehtiin iltauutisiin, nyt tieto julkaistaan heti eteenpäin verkossa.

Ihmiset seuraavat uutisia yhä enemmän reaaliaikaisesti, joko kannettavan tietokoneen tai kännykän kautta. Tämä aiheuttaa haasteita myös nettitoimitukselle.

– Ikinä ei tiedä, mitä päivältä odottaa. Nettitoimituksessa työskentelevältä vaaditaan nopeita päätöksiä ja vahvaa ymmärrystä asioista, sanoo toimituspäällikkö Anu Kuistiala.

Internetin uutisista vastaa MTV3:lla multimediatoimitus, joka tekee nettiuutisten lisäksi myös tekstikanavan ja Radio Novan uutis- ja ajankohtaislähetykset.

– Seuraamme ympäri vuorokauden kaikkia lähteitä, joista uutisia voi tulla - sähköpostia, uutistoimistoja, tiedotteita, muita lehtiä, tapahtumia. Aika vähän päivää voi kuitenkaan suunnitella etukäteen vaaleja ja juhlallisuuksia lukuun ottamatta - mutta vartissa potkaistaan kyllä käyntiin sellainen uutiskone, että tulosta syntyy, kertoo multimediatoimittajana ja -tuottajana työskentelevä Petteri Savolainen.

Klikkaa kuvaa - tutustu tekijöihin!

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.