Maijan mökki - kirppareilta sisustamisen iloa

Pikkuautoja, nukenvaunuja ja iso sininen kahvipannu. Peilejä, kauniita kiemuraisia kehyksiä ja vaaleanvihreät simpukkasohvat. Maijan mökki Keski-Suomessa, Uuraisten kunnan Höytiän kylällä on kuin aarreaitta, jonka uumenista voi löytyä melkeinpä mitä vaan! Takkatuli roihuaa ja kynttilöiden liekit lepattavat, kun Maija Keski-Luopa kertoo esineiden historiasta ja kirpputorien löydöistä.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten opettajapariskunnan pikkuinen tyttö Maija istui Kelloperän koululla ja katseli ikkunasta ulos. Ikkunasta näkyi pieni mökki, joka teki tyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Niin ikimuistoisan, että aikuisena hän meni ja osti autioitumassa olleen mökin itselleen. Mökki purettiin ja hirret kuljetettiin kotitalon viereen Höytiän kylälle. Vuonna 1996 hirsistä kasattiin Maijan mökki, joka vuorattiin ja maalattiin siniseksi.

- Olen kiertänyt kirpputoreja jo 80-luvulta alkaen ja piti saada oma paikka kaikille tavaroille. Ajattelin ensin vuokrata mökin, mutta kyllä oma on aina oma. Ei vuokramökkiä olisi tullut näin sisustettua ja perusteellisesti remontoitua, kertoo takkatulen loimua kohenteleva Maija Keski-Luopa.

Kirpparien asiantuntija

Parinkymmenen vuoden kokemus kirppareilta on tuonut taitoa ja silmää. Vanerikaappeja Maija Keski-Luopa ei hanki vahingossakaan. Vanhojen tavaroiden ystävä tietää myös tarkkaan mistä parhaat löydöt tehdään.

- Asun tällä hetkellä Jyväskylässä ja täytyy kyllä valitettavasti sanoa, että Tampereella oli paljon enemmän valinnan varaa. Paras paikka on Lielahden kirpputori, joka on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin. Arkipäivinä siellä on itsepalvelukirppis, mutta aina on kivempaa tehdä kauppaa itse myyjän kanssa. Sitä paitsi silloin saa mukavasti tingittyä ja myyjät heltyvät antamaan alennusta. Helsingin reissulla kohokohta on tietysti mennä Hietalahden kirpparille, sieltä löytyy glamouria ja hienompaa tavaraa. Ei sellaisia julkkisten kamoja täältä maaseutukirppareilta löydy, naureskelee Maija Keski-Luopa.

Nykyisestä kotikaupungistaan Jyväskylästä Maija nostaa esille ammattikoulun vieressä olevan Sepän aukion kirpputorin. Siellä ei vielä peritä myyntimaksuja eli paikalle voi tulla kuka tahansa kaupittelemaan vaikka paria tavaraa. Niin sanotulla ilmaiskirpparilla pysyvät hinnat myös kohdallaan.

- Kirpputoritoiminta on lisääntynyt hirvittävästi viime vuosina, mutta samalla hommasta on tullut melkoista bisnestä ja alkuperäinen idea on mennyt vähän piloille. Piraattilevyjä tyrkytetään ja heti kun astian pohjassa lukee Arabia, lisätään hintaan reippaasti nollia perään, valittelee Maija Keski-Luopa.


Talonpoikaistyyli puree yhä

Maija Keski-Luopa on vuosien saatossa pysynyt melko tunnollisena omalle tyylilleen. Lastentarhanopettajan ammatti on vaikuttanut paljon kirppariostoihin. Vanhat lelut, nukenvaunut ja vauvojen messinkisängyt pistävät heti silmään vaikka vauvakuumetta ei olisikaan. Alusta alkaen hän on myös ollut kiinnostunut talonpoikaistyylisistä huonekaluista, joita on kertynyt kotiväen aitatkin pullolleen. Viime aikoina tyyli on livahtanut yksinkertaisesta vähän fiininpään suuntaan, jopa kippurajalkaiset tuolit miellyttävät silmää.

- Eihän näistä tavaroista osaa oikein luopua. Joskus tulee tietysti ostettua erilaisia rohjakkeita, joiden hankkimista vähän katuu. Aitassa taitaa olla parikin vanhaa tiskipöytää. Toisaalta olen kyllä ahkera vanhojen huonekalujen kunnostaja ja usein monen maalipinnan alta löytyy upeita vanhoja pintoja. Ja ahkerasti olen itse heilunut pensselin kanssa eli töitä ei ole jätetty aviosiipan harteille, kertoo Maija Keski-Luopa ja lisää, että jos ahkeruutta riittäisi voisi perustaa jo oman kirpputorin. Huonekalujen rahtaaminen ja oman myyntipisteen pystyttäminen on kuitenkin liian kova homma ja nettikirppisidea ei iske tulta. Eihän aito kirputori voisi olla netissä, sehän menettäisi kokonaan alkuperäisen hohtonsa!


Valkoinen kausi

Jos vielä muutama vuosi sitten Maija Keski-Luopa rapsutti kaiken maalin huonekaluista pois, jätti pinnan rosoisen luonnolliseksi tai maalasi pinnan herkän siniseksi, niin nykyään Maijalla on "valkoinen kausi".

-Valkoinen tuo niin paljon avaruutta ja tilaa sisustamiseen. Rakastan myös peilejä, joita sijoittelen kotiini ja tänne mökkiinikin kauniissa vanhoissa kehyksissä. Peileillä voi tehdä seinään reiän ja kun laittaa kynttilän peilin lähettyville, niin jo tulee tupaan tunnelmaa. Vaikka sisustustyylini onkin viime aikoina vähän muuttunut, niin modernin tyylin kannattajaa ei minusta saa tekemälläkään. En ikinä ostaisi lasipöytää metallijaloilla, vakuuttaa Maija.

Huutokaupoissa omat säännöt

Huutokauppoihin pitää mennä tuntia ennen itse tapahtuman alkua. Istuinpaikka kannattaa varata hanskoilla eturivistä. Tavarat pitää totta kai käydä tutkimassa ennen varsinaisen huutokaupan alkua. Eihän kukaan halua ostaa sikaa säkissä. Maija Keski-Luopa kertoo innoissaan miten huutokauppa on kuin teatteria, ihmistyyppejä löytyy laidasta laitaan ja aina tapahtuu jotain jännittävää. Hän antaa myös hyviä neuvoja huutokauppaan aikoville ja muistuttaa vielä, että turha huitominen voi käydä kalliiksi.

-Kerran olin tätini kanssa huutokaupassa ja hän osoitteli käsillään tavaroita ja kertoi kuinka "nuo ovat paljon paremmassa kunnossa kuin nuo toiset". Jo oli meklari huomaavinaan uuden korotuksen ja tuli melkein vahingossa tehtyä kaupat. Onneksi hyvä meklari on huumorintajuinen ja tajuaa milloin paikalle on tullut aloittelija, joka puhuu huutokaupassa käsillään, naureskelee Maija Keski-Luopa.

Yksi Jyväskylän seudun suosituimmista huutokaupoista on Äänekosken Kangashäkissä sijaitseva Palsanmäen huutokauppa. Paikallinen Kanavanseutu lehti kuvaakin huutokauppaa osuvasti syrjäseudun äijien ja Arabian kippoja keräävien kaupunkilaisrouvinen kasinoksi. Sieltä on Maijakin yhden jos toisenkin huonekalun ja antiikkiesineen hankkinut. - Palsanmäen huutokaupassa ei ole tullut käytyä pitkään aikaan. Siellä vaihtui meklari ja tunnelma on pitkälti juuri hyvästä meklarista kiinni, kertoo Maija Keski-Luopa.

Huutokauppaa euroilla?

Huutokaupassa kävijän pitää myös tuntea millä tavalla uusi tarjous tehdään. Sataseen asti korotetaan kympillä, satasen jälkeen kahdella kympillä ja 500 markan jälkeen korotukset ovat 50 markkaa.

-Eurojen tulo kyllä hieman hirvittää. Siinä voi mennä systeemit huutokaupoissakin uusiksi ja voi tehdä joko hirvittävän huonoja tai hyviä kauppoja ihan vahingissa, selittää kokenut huutokauppakävijä. Maija ei muuten edes halua tietää kuinka paljon rahaa hänellä on kirpputori- ja huutokauppaharrastukseen mennyt. - Aina olen pyrkinyt tekemään edullisia kauppoja ja kyllä moni laittaa rahansa paljon typerämpäänkin, sanoo Maija Keski-Luopa ja houkuttelee minuakin huomiseen Keljon huutokauppaan. Uskaltaisikohan lähteä?


Silmäniloksi tai shoppailuun Maija suosittelee seuraavia liikkeitä tai kirpputoreja:
Helsingissä:
Piironki, Perämiehenkatu 10
Fanny & Alexander, Aleksanterinkatu 28
Hildan ja Huldan antiikki, Kapteenikatu 8-10
Day Sisustusliike, Bulevardi 11
Hietalahden kirpputori

Tampereella:
Dada Planet sisustus- ja lahjatavaraliike, Kuninkaankatu 10
Jokotai käsityöläisten kauppa, Näsilinnankatu 21
LA-kirppari, entinen Lielahden autotalo, Sellukatu 15
Radiokirppis, itsepalvelukirppis avoinna joka päivä

Jyväskylässä:
Puttipaja, Torikeskus
Taito Shop, Kauppakatu 25
Keljon huutokauppa

Palsanmäen huutokauppa, Äänekosken Kangashäkki

Teksti ja kuvat: Tanja Huutonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja