Mainos

Mahtuuko aurinkokunta metroon?

Pienennetään Aurinko nelimetriseksi ja laitetaan se Helsingin rautatieaseman asematunneliin. Mille metroasemalle Maa silloin osuu? Entä miltä muu aurinkokunta näyttää suhteessa Helsingin metroon?

Kansainvälisen tähtitieteen vuoden kunniaksi metromatkustajia ilahduttaa näyttely, joka tuo planeetat lähelle.

Kotiplaneettamme Maa on vain nelisenttinen ja sen löytyy Kaisaniemen metroasemalta. Sen etäisyys Aurinkoon on 450 metriä. Astrologiassa positiivisen kehityksen planeetta Jupiter kiertää metroaurinkoa Sörnäisissä. Tällä hetkellä iltataivaalla kirkkaana loistava airinkokuntamme suurin planeetta on mallissa vain 44 senttimetrin kokoinen. Planeettojen joukosta vuonna 2006 pudotettua Plutoa täytyy etsiskellä Sipoon suunnalta.

Aurinkokunnan etäisyyksiä pystyy vielä jollain lailla hahmottamaan, kun mittakaava valitaan oikein. Tähtienväliset välimatkat ovat kertaluokkia suurempia. Jo lähimpään tähteen 60 cm kokoiseen Proxima Centauriin päästäkseen täytyisi matkustaa kompassitasanteelta 123 000 km päähän. Samalla oltaisiin kuljettu jo kolmannes todellisesta matkasta Kuuhun - ylivoimainen suoritus tässä mittakaavassa muutaman nanometrin kokoiselle ihmiselle.

Pienoismallissa aurinkokunta on 325 miljoonaa kertaa luonnollista kokoaan pienempi. Planeettojen etäisyyksiä Aurinkoon on pienennetty samassa suhteessa kuin niiden kokoakin.

Metroaurinkokunta kertoo millainen planeettamme naapurusto on. Uutta maapalloa ei löydy, jos peruuttamattomasti turmelemme elinympäristön. Ihmiskunnan vastuu ainoasta kodistaan on kaikille yhteinen.

Näyttelyn on järjestänyt Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja se kestää syyskuun loppuun saakka.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.