Maastopalot herättivät australialaiset näkemään eläinten hädän, maa aikoo silti höllentää ympäristönsuojelua

Vuodenvaihteen maastopalokausi herätti australialaiset ottamaan ilmastomuutoksen vakavammin, arvioi Australian WWF:n maan ja merien ekosysteemien terveydestä vastaavan yksikön johtaja Darren Grover STT:lle.

Groverista osasyynä on se, että ihmiset näkivät maalle ikonisten eläinten hädän ja kuvia niistä kuolleina.

– Tilanne on ollut vähän outo. Australialaiset rakastavat luontoaan ja sen villieläimiä. Monet ovat palojen jälkeen sanoneet, että he eivät olleet tienneet villieläinten ja luonnon tilan vakavuutta.

Samaisesta syystä Grover näkee, että Australian kaivosteollisuuden myymisestä kansalaisille tulee yhä vaikeampaa. Ihmiset ovat nähneet konkreettisesti ilmastonmuutoksen vaikutukset. Kaivokset ovat merkittävä osa Australian taloutta, ja maa on maailman suurin kivihiilen viejä.

Hänestä on ilmiselvää, että Australian tulee ottaa huomioon se, että energiateollisuus muuttuu ja kivihiilen suosio laskee.

– Kaivoksista riippuvaisia yhteisöjä tulee tukea muutoksessa vihreään energiaan.

Ympäristölainsäädäntöä höllennetään

Australiassa hallitus on aikeissa höllentää ympäristönsuojelun lainsäädäntöä, vaikkei ole kulunut edes vuotta siitä, kun maan tuhoisimmat maastopalot pyyhkäisivät miljoonia hehtaareja metsää maan tasalle. Palot vaikuttivat ympäristöjärjestö WWF:n mukaan kolmeen miljardiin eläimeen, joista osa kuoli ja osa joutui pakenemaan.

– Tämä on huonoin mahdollinen ajankohta heikentää ympäristölainsäädäntöä, kun tarkastelee muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sanoo Australian WWF:n maan ja merien ekosysteemien terveydestä vastaavan yksikön johtaja Grover.

– Ympäristölakien heikentäminen olisi pettymys. Niitä pitäisi kiristää.

Australian parlamentin alahuone hyväksyi kuun vaihteessa lain, joka siirtäisi vastuuta ympäristön suojelusta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä osavaltioille. Tämä tarkoittaa Groverin mukaan sitä, että ympäristön suojelulle ei olisi enää kansallisia standardeja.

Maan ympäristöministeri Sussan Leyn mukaan muutoksilla halutaan muun muassa vähentää yritysten sääntötaakkaa ja edistää taloutta.
Oppositiossa on syytetty hallitusta siitä, että ympäristöön merkittävästi vaikuttavaa muutosta on viety läpi koronaviruksen leviämisen aiheuttamaan talouskriisiin nojaten. Kritiikin jälkeen maan ympäristöministeri on lupaillut, että ehdotettuihin muutoksiin lisättäisiin myös joitakin sitovia kansallisia standardeja. Uuttaa lainsäädäntöä on määrä käsitellä liittovaltion senaatissa ensi kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja