Maanviljelijät tuohtuneina Euroopan kaduilla: Tuttu nimi Unkarista heittää lisää heinäpaaleja liekkeihin

Maanviljelijät protestoivat Euroopassa 2:05
Maanviljelijät protestoivat Euroopassa.

Maanviljelijöiden mielenosoitukset ovat jatkuneet jo toista viikkoa ympäri Eurooppaa. Viljelijät tukkivat katuja Brysselissä EU-huippukokouksessa ja ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa.

Traktorimarssit, tiesulut, merkkisoihdut, roihuavat lastauslavat, heinäpaalit nuotioon ja heiluvat nyrkit – Siinä asearsenaaliin kuuluvia keinoja viljelijöiden protesteissa, jotka ovat jatkuneet jo toista viikkoa eri puolilla Eurooppaa.

Viljelijät ovat huolissaan muun muassa ilmastotoimien vaikutuksesta maataloudelle, mutta myös maataloustuotannoltaan valtavan Ukrainan tuonnista. 

– Viljelijät ovat olleet polvillaan jo pitkän aikaa. Lähdimme kaduille, koska nyt mittamme on täynnä. Meillä on vain hyvin, hyvin laihat tulot, kommentoi italialainen maanviljelijä Christian Belloni

Ranskalaisviljelijä Bertin Moret kasvattaa vuohia ja elää toimittamalla vuohenjuustoa suoraan vähittäiskauppaan. Hän arvostelee myös kuluttajia, jotka haluavat ostaa vain halvinta.

– Toivon, että tämä liike saa kuluttajat ymmärtämään sen, että on tärkeää tukea ranskalaista maataloutta ostamalla sen tuotteita, Moret toteaa.

Uusimmat ja rajuimmat mielenilmaukset ovat keskittyneet Brysseliin, jossa EU-johtajien huippukokous oli koolla päättämässä Ukraina tuesta. Lisää heinäpaaleja liekkeihin heittää Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka vaatii some-videossaan solidaarisuutta viljelijöille ja koko EU-johdon vaihtamista kesäkuun EU-vaaleissa.

– On virhe, ettei kansan ääntä oteta vakavasti. Johtajat eivät ota heitä vakavasti. Se on virhe numero yksi, Orbán julistaa.

Lue myös:

    Uusimmat