Mainos

Maaliskuu oli keskimääräistä lämpimämpi – talvi kesti paikoin vain kuukauden

Maaliskuu oli kuiva ja keskimääräistä lämpimämpi. Terminen kevät alkoi Ahvenanmaalla ja paikoin etelärannikolla jo tammikuussa. 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli 2-4 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat tavanomaiseen olivat maan pohjoisosassa. Kuukauden ylin lämpötila, +12,8 astetta, mitattiin sekä Tampereella että Kokemäellä 29. maaliskuuta. Kuukauden alin lämpötila oli -26,6 astetta. Se mitattiin Muoniossa 22. maaliskuuta.

Maaliskuun sademäärä jäi suuressa osassa maata 5-20 millimetriin. Tämä on vain vajaa puolet tavanomaisesta. Maan länsi- ja pohjoisosassa maaliskuu oli harvinaisen kuiva. Edellisen kerran kuivempi maaliskuu oli maan länsiosassa vuonna 2005 ja pohjoisessa lähinnä vuonna 2013.

Lumi oli kuukauden päättyessä sulanut etelä- ja länsirannikon läheisyydestä. Lumensyvyys oli etenkin maan keskiosassa harvinaisen pieni eli 20-40 senttimetriä keskiarvojen alapuolella. Ainoastaan Koillismaalla sekä Lapissa lunta oli vielä yleisesti yli puoli metriä, mikä on tähän aikaan vuodesta tavallista.

Terminen kevät alkoi paikoin etelässä jo tammikuussa

Keskilämpötiloihin perustuva terminen kevät alkoi maan lounaisosassa maaliskuun ensimmäisellä viikolla ja Ahvenanmaalla ja paikoin eteläisillä rannikkopaikkakunnilla jo 26. tammikuuta. Kun terminen talvi alkoi etelässä vasta joulukuun lopussa, kesti talvi Ahvenanmaalla ja paikoin etelän rannikkoalueella vain noin kuukauden.

Terminen kevät alkaa maan eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskivaiheilla maalis-huhtikuun vaihteessa tai huhtikuun alkupuolella ja pohjoisessa huhtikuun loppupuolella. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on nollan ja +10 asteen välillä.

Kevättulvat käsillä

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kevään tulvahuiput ovat käsillä Pohjanmaalla. Vedenkorkeudet ovat nousseet pienen kevättulvahuipun tasolle Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan joissa Oulun eteläpuolella.

Etelä-Suomen järvien jäät ovat heikkoja ja jäät ovat heikkenemässä myös maan keskiosassa. Maan etelä- ja lounaisosassa jokijäät ovat jo pääosin lähteneet. Myös maan keski- ja pohjoisosan joilla ja järvien virtapaikoilla on syytä varoa heikkoja jäitä.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.