Maakellari on oiva säilytystila

Perinteinen maakellari on monelle omakoti- ja mökkiasukkaalle paras vaihtoehto, kun etsitään hyvää, taloudellista ja tilavaa säilytyspaikkaa esimerkiksi perunoille, marjoille ja mehuille. Varsinkin mökillä on aina pulaa kylmäsäilytystiloista, ja siihen maakellari on hyvä ratkaisu.

Maakellari toimii ilman sähköä, eikä siinä tarvita erillisiä lämmitys- tai jäähdytyslaitteita, sillä maan luonnollisen kylmyyden ansiosta lämpötila pysyy tasaisena vuodenajasta riippumatta. Kellarissa on aina säilyttämiseen sopiva lämpötila. Lisäksi maakellari sulautuu helposti muuhun maisemaan ja siitä saa pienellä vaivalla jopa kauniin lisän sekä omakotitalon että vapaa-ajan asunnon pihapiiriin. Maakellarille paras paikka on rinne, johon se upotetaan niin, että vain etuseinä jää näkyviin. Tarjolla on myös tasamaalle tarkoitettuja malleja, joissa kellarin yläosa on saatettu valmistaa esim. hirrestä. Näissä kellareissa on myös vesikatto.

Maakellareita valmistetaan nykyisin sekä valmiselementeistä että harkoista muurattavina valmiina paketteina. Elementtirakenteiset ovat luonnollisesti kaikkein yksinkertaisimpia hankittavia - niitä varten tarvitaan vain paikka, mihin elementti kuorma-auton lavalta nostetaan. Sen jälkeen kellari eristetään ja peitetään maa-aineksella. Jos on kätevä käsistään, pääsee hieman halvemmalla hankkimalla maakellarin rakennusoppaan ja muuraamiseen tarvittavat harkot pakettina.

Elementtikellareiden koot vaihtelevat sisäpinta-alaltaan pienistä 1,2 neliön kellarikomeroista mahtavan kokoisiin lähes kahdeksan neliön kellareihin. Niihin mahtuu jo runsaasti laari- ja hyllytilaa. Useat valmistajat tarjoavat myös sisäkalusteet kellareihin.

Maakellari on edullinen sijoitus, sillä siitä ei aiheudu käyttökustannuksia. Kun rakentamiseen käytettävät materiaalitkin ovat lähes ikuisia, kellarista tulee vuosien mittaan aina vain edullisempi kylmäsäilytystila.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja