Maailmanpelastuskoneiden rakentamista ja hävikkiruoasta koottu piknik – muun muassa näin vietettiin Helsinki-päivää

Helsinki-päivää juhlittiin aurinkoisessa säässä 1:53
MTV Uutisissa kerrottiin Helsinki-päivän tapahtumista.

Helsinki juhlistaa syntymäpäiviään vuotuisessa Helsinki-päivässä. 495-vuotias pääkaupunki täyttyi päivän mittaan erilaisista tapahtumista. Päivän tapahtumissa korostuivat muun muassa ympäristöasiat.

Helsingin kaupungintalolla rakennettiin maailmanparannuskoneita vanhojen tietokoneiden osista. Suomen muotoilukasvatusseura Suomu ry:n järjestämässä tapahtumassa vain lasten mielikuvitus oli rajana.

Suomun ry:n palvelumuotoilija Viivi Lehtonen kertoo, että lapset rakentavat mitä mielikuvituksellisimpia robotteja varsin vakaviin ongelmiin. Lapset pääsevät ratkaisemaan maailmanlaajuisia, sekä omaan arkeen liittyviä ongelmia.

– Työpaja on toteutettu yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa. Maailmanparannuskoneet -sai alkunsa viime vuonna, kun Aalto-yliopisto pyysi Suomu ry:tä osallistumaan Milanon maailmannäyttelyyn. Koneita rakennettiin viidellä eri paikkakunnalla, joista osa päätyi Milanoon asti, Lehtonen taustoittaa.

Lapset rakentavat robotteja lahjoituksena saaduista tietokoneen osista. Lapsia huolestuttaa muun muassa ilmastonmuutos.

– Aika paljon on tehty roskia kerääviä ja ilmaa puhdistavia robotteja. Lisäksi on valmistunut esimerkiksi pahoja ajatuksia poistavia hattuja. Lapset eivät halua, että ihmiset ovat toisilleen ilkeitä tai rasisteja. Siellä on hirveästi empatiaa ja huolta tulevaisuudesta, Lehtonen kertoo.

Suomen muotoilukasvatusseura on ollut toiminnassa noin kuusi vuotta ja yhdistyksen tarkoitus on levittää tietoa muotoilukasvatuksesta.

– Teemme paljon yhteistyötä koulujen kanssa ja olemme mukana ilmaistapahtumissa. Meidän mielestä on mahtavaa tuoda ilmaisia työpajoja lapsille. Ehkä sellaisille lapsille, jotka eivät pysty osallistumaan harrastuskerhoihin. Työpajat ovat kaikille avoimia ja täällä on aina kaikilla hauskaa, Lehtonen summaa.

Lapinlahdessa nautittiin hävikkiruokapiknikistä

Kaunis kesäpäivä mahdollisti leppoisan oleilun kaupungin puistoissa. Lapinlahden sairaalan puistikossa järjestettiin hävikkipiknik, jossa jaettiin ilmaista ylijäämäruokaa, sekä sivistettiin helsinkiläisiä asian tiimoilta.

Hävikkiruokaravintola Loopin markkinointi- ja tapahtumavastaava Henna Voutilainen kertoo, että tarkoituksena on herättää helsinkiläisiä miettimään hävikkiä rennolla tavalla. Jaettavia hävikkiruokia saadaan Voutilaisen mukaan niin isoilta, kuin pienemmiltäkin toimijoilta.

– Olemme saaneet todella hyvää palautetta. Varsinkin hävikkikioski on yllättänyt positiivisesti, että ilmaiseksi annetaan ruokaa ja sitten ravintolan puolelta saa ostaa piknik-koreja, Voutilainen kertoo.

Kansalaistorilla ratkottiin kierrätyspulmia pakojätehuoneessa

Keskellä kansalaistoria oli Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n pakohuone, jossa ihmiset saivat ratkottavakseen visaisia lajitteluongelmia.

HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo, että ideana on tuoda lajittelua tutuksi erilaisella tavalla.

– Ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita. Tästä ei tehty liian haastavaa lajittelumielessä, mutta kuitenkin niin, että ihmiset oppivat jotain sopivien jippojen kautta, Partti kertoo.

Pakohuoneen järjestävän tahon Room Escape Running Rabbitin markkinointivastaava Hanna Juutilainen kertoo, että lajitteluteemainen pakopeli on ollut todella suosittu.

– Ihmisillä on varattuja peliaikoja ja jatkuvasti otetaan lisää ryhmiä lennosta. Tuntuu, että kierrätys ja pakopeli kiinnostavat, Juutilainen iloitsee.

Juhlapäivänä palkitaan ansioituneita helsinkiläisiä

Pääkaupunkimme syntymäpäivien aikana palkitaan muun muassa vuoden helsinkiläisurheilija ja vuoden taiteilija. Lisäksi jaetaan kulttuuri- ja tiedepalkinnot sekä kultaiset Helsinki-mitalit.

 

Lue myös:

    Uusimmat