Maailman parhaaksi ratsastajaksi kutsuttu Michael Jung kilpailee ensimmäistä kertaa Helsingissä – olympia- ja MM-kultamitalisti toi Suomeen mukanaan kolme hevosta

MTV Uutiset Live tapasi"maailman parhaan ratsastajan"Michael Jungin – Olympia- ja MM-kultamitalisti hyppää viikonloppuna Helsingissä 4:31
MTV Uutiset Live tapasi maailman parhaaksi ratsastajaksi kutsutun Michael Jungin Helsingissä

Saksalaista kenttä- ja esteratsastajaa Michael Jungia kutsutaan toisinaan maailman parhaaksi ratsastajaksi. Jung kilpailee ensimmäistä kertaa Helsingissä International Horse Show'ssa tänä viikonloppuna. MTV Uutiset Live kysyi tähtiratsastajalta, mitä huipulle pääseminen vaatii.

– En juuri ajattele asiaa. Nautin vain ratsastamisesta, Jung vastaa vaatimattomaan tapaansa, kun häneltä kysyy hänen mahtipontisesta tittelistään.

Maailman paras 37-vuotias Michael Jung on kiistämättä ainakin kenttäratsastuksen saralla, sillä hän pitää hallussaan yhteensä 12 kultamitalia arvokisoista.

Niistä kaksi on henkilökohtaista kultaa sekä Lontoon että Rion olympialaisista, loput ovat maailman- ja euroopanmestaruuksia sekä yksilö- että joukkuekilpailuista. 

Teki historiaa kolmekymppisenä

30-vuotiaana Jung teki kenttäratsastuksen historiaa olemalla ensimmäinen hallitseva mestari olympialaisissa, maailmanmestaruuksissa ja euroopanmestaruuksissa. 

Poikkeuksellinen ratsastaja hän on monipuolisuutensa ansiosta.

Kenttäratsastuksen lisäksi hän kilpailee maailman korkeimmalla tasolla myös esteratsastuksessa. Lisäksi hän on kilpaillut myös kouluratsastuksessa Saksan GP-tasolla. 

"Kenttäratsastus on kaunis laji"

Kenttäratsastus on yksi ratsastuksen kolmesta olympialajista, ja sitä kutsutaan toisinaan ratsastuksen triathloniksi. Kilpailu koostuu kolmesta osuudesta, jotka mittaavat ratsukon eri taitoja kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta ja vauhdikkaasta maastoesteratsastuksesta.

Varsinkin maastossa ratsastettava osuus on sekä ratsastajalle että hevoselle fyysisesti raskas koitos. Rata on monien kilometrien pituinen, vauhti on kova ja matkalla on kymmeniä kiinteitä esteitä.

Jung kertoo nauttivansa kilpailuiden monipuolisuudesta, mutta erityisesti maastoesteosuudesta.

– Pidän todella kenttäratsastuksesta, sillä nautin kaikkien kolmen osakokeen treenaamisesta. Varsinkin luonnossa treenaaminen on hienoa, kun teen kestävyysharjoittelua tai maastoesteharjoittelua ja laukkaan täyttä vauhtia 6–7 kilometriä. Kenttäratsastus on kaunis laji, Jung kuvailee. 

Helsingissä Jung osallistuu esteratsastusluokkiin. Mukanaan hänellä on kolme hevosta: Clyde v., Dante RZ ja Fischerchelsea. Ykköshevoselleen Fischerchelsealle hän lataa paljon odotuksia.

– Minulla on todella hyvät hevoset mukanani. Erityisesti Fischerchelsea on hyvässä kunnossa, Jung kertoo. 

Tähtäimessä Tokion olympialaiset ja Las Vegasin maailmancup-finaali

Helsingissä Jung tähtää lauantai-illan Land Rover Grand Prix -luokkaan ja sunnuntai-illan Longines FEI Jumping World Cup -pääluokkaan. Jokainen hevonen voi kilpailla kerran päivässä, joten startteja voi tulla useampi per päivä viikonlopun yli. 

Jung kilpailee tavoitteellisesti edelleen sekä este- että kenttäratsastuksessa. Esteratsastuksen osalta hänen tavoitteensa on päästä maailmancupin finaaliin, joka käydään huhtikuussa Las Vegasissa.

Kenttäratsastuksen puolella tavoitteet ovat Tokion olympialaisissa. Hän paljastaa haaveilevansa siitä, että kilpailisi joku vuosi olympialaisissa sekä este- että kenttäratsastuksessa. 

Helsingin kilpailulla on hyvä maine maailmalla

Helsingissä Jung hevosineen on ensimmäistä kertaa. Suomeen hän saapui suoraan Oslosta, jossa käytiin edellinen maailmancup-osakilpailu.

Suomesta hän kertoo saaneensa välittömästi hyvän vaikutelman. Toki ratsastajapiireissä kilpailujen maine kiirii suusta suuhun, ja Helsingin tapauksessa maine on hyvä.

– Olen kuullut monilta ihmisiltä, että kyseessä on upea show. Erityisesti sisäareena on kuulemma täynnä ihmisiä ja tunnelma on korkealla, Jung kehuu. 

Ennen kansainvälisiä tähtiä, areenalla kilpailivat myös tulevaisuuden lupaukset. Lue heistä lisää täällä: 12-vuotias Jone on tulevaisuuden superlupaus, jolle Emilia Bottaskaan ei pärjää – este- ja kenttäratsastuksen nuoret suomalaistähdet tähtäävät huipulle

Eläintä on osattava lukea

Mutta mikä on ratsastuksen supermiehen salaisuus? 

Jung kertoo, että hyvän ratsastajan tulee tuntea hevosensa hyvin, ja eläintä on osattava lukea. Kilparatsastaja tarvitsee erinomaisen tasapainon ja kurinalaisuutta valmentautumiseensa. Hän painottaa myös omaa motivaatiota ja paloa lajiin.

– Pitää nauttia siitä, mitä tekee. Työtä pitää tehdä 110-prosenttisesti, koska hevoset tarvitsevat paljon aikaa ja valmistautumista kotioloissa, Jung sanoo. 

Kilpasuoritustensa ohella Jung nähdään myös lauantai-illan Indoor eventing -näytöksessä, jossa hän ohjeistaa ja valmentaa suomalaisia kenttäratsastajia sisähalliin rakennettavalla maastoesteradalla. 

Longines FEI Jumping World Cup 165cm -maailmancup ratsastetaan sunnuntaina 27.10. Jaossa ratsastajille on 203 000 euroa palkintorahaa ja maailmancup-pisteitä.

Radalla nähdään maailman esteratsastushuiput, kuten maailmanrankingin tämänhetkinen ykkönen Steve Guerdat, tuore esteratsastuksen Euroopan mestari ja rankingin kakkonen Martin Fuchs ja rankingin neljäs, ruotsalaistähti Peder Fredricson.

Lue myös:

    Uusimmat