"Maailman kokenein kuljettaja" ajaa maapallon ympäri joka päivä

2:52

Googlen autonomisten autojen projektina alkunsa saanut Waymo on tätä nykyä itsenäinen yhtiö. Sen robottiautot ovat taittaneet yleisillä teillä jo 12 miljoonaa kilometriä.

Pääkuvan video

Volvon autonomiset autot liikenteessä

Waymolla on tällä hetkellä noin 600 autonomisilla ominaisuuksilla varustettua Chrysler Pacifica -tila-autoa 25 kaupungissa USA:ssa. Lähivuosina autojen määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, sillä yhtiöllä on tilauksessa 62 000 Pacificaa sekä 20 000 Jaguarin I-Pace-sähköautoa.

Tällä hetkellä Waymon autot ajavat muun liikenteen seassa noin 40 000 kilometrin päivätahtia, mikä vastaa suurin piirtein maapallon ympärysmittaa. Yhteensä matkaa on taitettu yleisillä teillä jo 12 miljoonaa kilometriä. Ja luonnollisesti yhden auton oppimat asiat ovat siirrettävissä myös kaikkien muiden autojen aivoihin. Waymo kertookin kehittävänsä "maailman kokeneinta kuljettajaa".

Tosielämän liikennetilanteiden lisäksi yhtiö kouluttaa robottiautojaan simulaattorissa. Yhdeksän vuoden aikana ne ovat ajaneet yli 8 miljardia virtuaalista kilometriä.

Mihin Waymo tähtää?

Waymo aikoo lanseerata oman kaupallisen kyytipalvelunsa vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä palvelu on testikäytössä Phoenixissa, jossa noin 400 koekäyttäjää on päässyt hyödyntämään ilman kuljettajaa liikkuvien ajoneuvojen tarjoamia kyydityksiä.

Oman kyytipalvelunsa lisäksi Waymo aikoo hyödyntää teknologiaansa myös kolmella muulla osa-alueella. Se haluaa ujuttaa itsensä logistiikkabisnekseen, jossa sen järjestelmiä voisi hyödyntää esimerkiksi rekka-autoissa. Sen lisäksi yhtiö aikoo tarjota apuaan julkisen liikenteen organisaatioille sekä autovalmistajille.

Lähde: Autoblog, Waymo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja