Maailmalla pelätään uutta koronavaaraa: Husin erikoislääkäri pitää vakavina tietoja uudesta lasten tulehdustaudista – Suomessa ei yhtään tapausta

Koronaviruksen saaneilla lapsilla todettu mystisiä oireita, kolme kuollut Yhdysvalloissa – lastenlääkäri kertoo, miten tietoon pitää suhtautua Suomessa 5:32
Koronaviruksen saaneilla lapsilla todettu mystisiä oireita, kolme kuollut Yhdysvalloissa – lastenlääkäri kertoo, miten tietoon pitää suhtautua Suomessa.

Britanniassa ja New Yorkissa lapsilla havaitut tulehdustautitapaukset ovat herättäneet viime päivinä huolta, koska niiden epäillään olevan yhteydessä koronavirukseen. Oireet viittaavat myös Suomessa pikkulapsilla esiintyvään Kawasakin tautiin.

Helsingin yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että tähän mennessä Suomessa ei ole tiedossa yhtään vastaavanlaista tapausta eikä koronaviruksen ja Kawasakin taudin välillä ole täällä havaittu yhteyttä.

Husin lasten infektiotautien erikoislääkäri, professori Harri Saxen arvioi, että Britannian ja New Yorkin tautitapaukset vaikuttavat vakavilta. New Yorkin tapauksista on vasta mediatietoja, mutta lääketieteen aikakausilehti Lancet raportoi kahdeksasta tapauksesta Britanniassa. Sen tietojen mukaan näistä potilaista vain kahdella on varmistettu geenimonistustestillä covid-19-tartunta.

Saxenilla on tulokseen ainakin kaksi selitystä. Koska monilla lapsilla erityisesti Lontoon seudulla on covid-19, voi kyse olla siitä, että kahdella tulehdustautipotilaista on ollut myös covid-tartunta vain sattumalta. Toisaalta voi olla, että covid-19 liittyy tapauksiin, mutta jostain syystä osa näytteistä on antanut kielteisen tuloksen.

aportin mukaan kaikilla potilailla todettiin myöhemmin koronavasta-aineita. Saxenin mukaan löydöksen merkitys jää kuitenkin epäselväksi, koska tutkijat eivät kerro yksityiskohtia.

– Yhteys on edelleen epäselvä, mutta totta kai pitää olla heräillä. Kun nyt epidemian aikaan osuu tämmöinen tauti, niin on paljon mahdollista, että siinä on yhteys.

Suomen yliopistokaupunkien lasten infektiolääkärit pitävät viikoittain yhteyttä, mutta Saxenin mukaan kukaan ei ole kertonut vastaavista tapauksista Suomessa. Myöskään maailman terveysjärjestö WHO ei ole antanut varoitusta koronaviruksen mahdollisesta yhteydestä tulehdustautiin. Yhteydenottoja on tullut yksittäisiltä lääkäreiltä eri puolilta Eurooppaa ja Yhdysvalloista. 

Yleensä pikkulasten tauti

Kawasakin tauti on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä verisuonitulehdustauti. Suomessa ilmenee Saxenin mukaan vuosittain noin 40–50 Kawasakin tautitapausta, eikä niitä ole viime kuukausina ollut tavallista enempää.

Potilaat ovat yleensä alle viisivuotiaita. Lancetin raportoimissa tulehdustautitapauksissa potilaat ovat valtaosin tätä vanhempia, sillä seitsemän kahdeksasta on 6–14-vuotiaita. Potilaista yksi, 14-vuotias poika, kuoli tulehdustautiin.

– Ei se ihan tavallinen Kawasakin tauti ole, Saxen arvioi Britannian tapauksia.

Kuten Kawasakin taudille, Britannian tulehdustautitapauksille on ollut tyypillistä pitkä korkea kuume. Usein siihen ei ole liittynyt hengitystieoireita, kuten nuhaa tai yskää. Erityisiä ohjeita mahdollisen tulehdustaudin varalta ei ole Suomessa ainakaan toistaiseksi annettu, vaan siinä pätevät terveydenhuollon yleisohjeet muun muassa kuumeisen lapsen hoidosta ja lääkäriin viemisestä. 

Lue myös:

    Uusimmat