Maailmalla huolestuttiin Suomen suunnasta: "Kyseessä on U-käännös"

Brittilehti Guardian uutisoi huolestuneena Suomen hallituksen aikeista leikata kehitysyhteistyövaroja.

Tuore hallitus on päättänyt leikata Suomen varsinaisia kehitysyhteistyörahoja 300 miljoonalla eurolla vuosittain alkaen ensi vuodesta. Myöskään päästökaupasta kertyviä tuloja ei enää käytetä kehitysyhteistyöhön. Lehti painottaa, että vuonna 2016 Suomi tulee antamaan kehitysapua 43 prosenttia pienemällä budjetilla vuoteen 2014 verrattuna.

Guardianin mukaan "kyseessä on U-käännys maalle, joka on aikaisemmin tunnettu kehitysavun mestarina". Lehti uutisoi, että suunnan muutos suututtaa kansalaisjärjestöjä ja herättää pelkoa siitä, että myös muissa EU-maissa tullaan leikkaamaan kehitysavusta.

Guardian lainaa Siemenpuu Säätiön puheenjohta Marko Ulvilaa, joka kertoo tiedotteessa, että päätös on valtava suunnanmuutos Suomen ulkopolitiikassa, jossa kansainvälinen solidaarisuus on ollut yksi toiminnan keskeisimmistä elementeistä.

Jutussa nostetaan esille myös Kehys ry:n toiminnanjohtajan Rilli Lappalaisen EuroAktiville esittämä kommentti. Hän sanoo, että päätös tulee tappamaan kansalaisjärjestöjen työtä ja erityisesti pienet järjestöt tulevat kärsimään.

–Tämä on hyvin dramaattista. Suomi on aina ollut yksi kehitysavun mestareista ja luotettava yhteistyökumppani, Lappalainen totesi.

Järjestöjen syvä huoli

Monet suomalaiset järjestöt ovat vedonneet päättäjiin kehitysavun tärkeydestä. Viime viikolla kansalaisjärjestöt lähettivät ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle ja hallituspuolueiden puheenjohtajille avoimen kirjeen. Kirjeessä kansalaisjärjestöt muistuttivat, että suomalaiset tekevät järjestöissä arvokasta työtä kaikkein köyhimpien hyväksi. 

–Suomelta on väärä valinta jättää auttamatta kaikista heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Suomalaiset eivät halua ummistaa silmiään, päinvastoin, kirjeessä todetaan.

Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpulan mukaan kehitysapuvarojen leikkaaminen uhkaa katkaista vuosikymmenien pitkäjänteisen työn. 

–Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat pitkään heikoimmassa asemassa olevien elämään, Kumpula toteaa järjestön tiedotteessa.

Myös entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sdp) on arvostellut kehitysapuleikkauksia kovin sanoin. Hän sanoi Lännen Median haastattelussa, ettei ole nähnyt missään merkittävässä kehitysavun antajamaassa yhtä rajua leikkausta näin kertaheitolla toteutettuna. 

Tuomiojan mukaan Suomi joutuu leikkausten jälkeen kiusalliseen asemaan suhteessa muihin Pohjoismaihin. 

–Kehitysavussa kaikki muut Pohjoismaat ovat jo nyt meitä edellä. Suomi putoaa pois tästä uskottavasta joukosta.






Lue myös:

    Uusimmat