Mainos

Maahanmuuttoministerit kriisikokouksessa: Nykytilanne kestämätön

Pohjoismaiset maahanmuuttoministerit keskustelivat tänään turvapaikkatilanteesta Pohjoismaissa.

Sisäministeri Petteri Orpo isännöi yhteispohjoismaista maahanmuutosta ja turvapaikka-asioista vastaavien ministereiden kokousta tänään 22. syyskuuta Brysselissä.

Ministeri Orpo toi kollegoidensa tietoon erityisesti Suomen huolen Tanskan ja Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen matkustavien rekisteröimättömien turvapaikanhakijoiden määrästä.

– On kestämätön tilanne, että laittomasti EU:n alueelle tulleet ihmiset matkustavat maasta toiseen ilman, että heitä rekisteröidään missään turvapaikanhakijoiksi, ministeri Orpo korosti.

Pohjoismaiset ministerit totesivat yhdessä, että Dublin-järjestelmä ei nykytilanteessa toimi, koska turvapaikanhakijoita ei rekisteröidä, kun he saapuvat EU:n alueelle.

Dublin-järjestelmän mukaan turvapaikanhakija rekisteröidään siinä EU-maassa, johon hän ensiksi saapuu.

Koska maahanmuuttopaine Kreikassa ja Italiassa on tällä hetkellä aivan poikkeuksellinen, maat eivät ole rekisteröineet saapuvia ihmisiä vaan päästäneet heidät siirtymään maasta pois.

– Dublin järjestelmä on yksi koko yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän kulmakivistä. Jos se ei toimi, niin ei toimi myöskään ihmisten vapaan liikkumisen takaava Schengen-järjestelmä, ministeri Orpo totesi.

Pohjoismaiset ministerit pitivät tärkeänä, että Pohjoismaat pyrkivät yhdessä vaikuttamaan pakolaisten lähtömaissa tukemalla YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n toimintaa, osallistumalla kiintiöpakolaisten uudelleensijoittamiseen ja pyrkimällä löytämään laillisia väyliä saapua Eurooppaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.