Sisäministeri Mikkonen: Ukrainalaisten tilapäistä suojelua hakevien määrän Suomessa odotetaan kasvavan säiden kylmetessä

Näin Suomi varautuu pakolaisvirran kasvuun – ensi vuonna ukrainalaisia arvioidaan saapuvan jopa 40 000 8:07
Näin Suomi varautuu pakolaisvirran kasvuun

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan tilapäistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrän Suomessa odotetaan kääntyvän kasvuun säiden kylmetessä.

Mikkonen edusti torstaina Suomea Brysselissä, jossa Euroopan unionin jäsenmaiden sisäministerit kokoustivat muun muassa Schengen-alueeseen ja pakolaisiin liittyvässä maratonkokouksessaan.

–  Muuttoliike on lisääntynyt pandemiarajoitusten päätyttyä ja on korkeimmalla tasollaan vuoden 2016 jälkeen, Mikkonen kuvasi Euroopan tilannetta kokouksen jälkeen.

Tähän mennessä tilapäistä suojelua on hakenut Suomesta yli 45  000 ukrainalaista ja tulijoiden määrän odotetaan kiihtyvän säiden kylmetessä. Mikkosen mukaan ensi vuonna Suomeen odotetaan saapuvan 30  000–40  000 tilapäistä suojelua hakevaa ukrainalaista.

–  Uusia vastaanottokeskuksia perustetaan ja entisiä laajennetaan tarpeen mukaan. Ja tähän meillä ja Maahanmuuttovirastolla on hyvä valmius, Mikkonen sanoi.

Siirtolaisten määrä on kasvanut Venäjän hyökkäyssodan ja muiden kriisien seurauksena. Mikkosen mukaan esimerkiksi Länsi-Balkanin reitillä muuttoliikettä on kuitenkin saatu hillittyä.

Kolmansista maista pääsee viisumivapaasti EU:n rajamaihin, joista puolestaan yritetään eteenpäin. Tästä syystä yhteinen viisumipolitiikka ja toisaalta palautussopimukset alkuperäisten maisten kanssa ovat keskeisessä roolissa.

Lue myös:

    Uusimmat