Mainos

Luusto huijaa naisen iän

Kun työpaikan tunnettu baby face pysyy ajattomana vuodesta toiseen, ei kyse ole pelkästä geenivoittajasta, itsekurista auringossa ja vuosien panostuksista kosmetiikkaan.

Täyteläiset huulet ja korkeat poskipäät kantavat pitkälle, mutta lopullisen tuomion sanelee kasvojen luusto, joka kasvaa kaikilla naisilla omaan tahtiinsa. Koska kasvu ei ole tasaista, näyttää toisten siluetti nuoremmalta pidempään kuin toisten. Mutta mitkä ovatkaan kriittiset pisteet? Näistä merkeistä tunnistat naisen todellisen iän!

Hampaat

Kun nainen hymyilee, katso alaetuhampaisiin. Nuorena tasainen hammaskaari alkaa vanhemmiten kiilautua tilanpuutteesta ja varsinkin alaetuhampaat kiertyvät vinottain lähes kaikilla naisilla. Raskaudet ja hormonitoiminnan muutokset lisäävät hampaiden vaeltamista jo paljon aiemmin. Kiertyneet tai ei, lähes kaikilla naisilla alaetuhampaat kallistuvat ennen pitkää kohti huulia. Hampaat myös pidentyvät, sillä ne jatkavat puhkeamistaan myös aikuisena.

Suu

Nuoren naisen hymy nousee korkealle ja paljastaa lähes poikkeuksetta yläetuhampaat. Vanhetessa hymy laskeutuu vähitellen alemmas, ja hymyyn tulevat näkyviin myös alahampaat. Liika nuoruus on kuitenkin liikaa, kuten sai todeta jenkkitähti Miley Curys korkeasta ienhymystään hakiessaan vaivaan lopulta helpotusta lääkärin pakeilta.

Nenä

Nenä kasvaa paitsi kokoa, myös muotoa. Kasvojen persoonallisin osa on vuosi vuodelta särmikkäämpi, pystysuorempi ja kulmikkaampi. 17-vuotiailla naisilla nenän ja huulen välinen kulma on loiva, ja jyrkkenee 80 vuoden ikään mennessä noin 7 astetta. Samalla alahuulen ja leuankärjen välinen kulma aukeaa, jolloin huulen ja leuan täyteläisyys eivät enää erotu edukseen siluetissa.

Nenän alla olevan uran, filtrumin, pituus on myös ratkaiseva: pitkä filtrum vanhentaa, sillä vuosien myötä alakasvojen korkeus kasvaa kaikilla naisilla.

Alaleuka – nuoruuden heikoin lenkki?

Alaleuan muoto ja koko ovat joidenkin tutkijoiden mukaan ulkonäön leimallisin kohta. Jotain asiasta kertoo sekin, että leuansiirtoleikkauksessa käyneet ihmiset tarvitsevat yleensä uuden ajokortin ja passin, vaikka siirto on vain millimetrien luokkaa. Teksasilaisessa yliopistosairaalassa verrattiin 16- ja 56-vuotiaiden naisten alaleukaluun kasvua, ja havaittiin sen jatkavan kasvamistaan koko eliniän. Kasvu ei kuitenkaan ole tasaista, mistä johtuen leuka saa vähitellen uudet mittasuhteet.

Plastiikkakirurgien hyvin tuntema fakta on, että alakasvojen pienuus on naisen universaali tavaramerkki. Mitä pienemmäksi leuka jää, sitä nuoremman vaikutelman se antaa. Kasvojenkohotusleikkauksessa tavoite onkin asetella pehmytkudokset niin, että alaleukaluu näyttää mahdollisimman pieneltä.

Kasvojen muoto

Mitä nuorempi nainen, sitä leveämmät ja lyhemmät hänen kasvonsa ovat. Sivuprofiili on tasainen, mutta syvenee iän myötä. Mitä enemmän kasvoilla on ulottuvuuksia ja särmää, sitä vanhemmalta nainen näyttää. Jo nuorena pitkät kasvot antavat ikääntyneen vaikutelman. Suomessa kasvojen syvyydellä on jopa maantieteellistä vaihtelua: itä- ja pohjoissuomalaisten naisten kasvot ovat usein särmikkäämmät ja poskipäät korkeammat kuin länsisuomalaisilla ja hämäläisillä.

Naiseuden merkit

Nuoruudessa kasvojen luusto alkaa erotella naiset ja miehet toisistaan noin 11-vuotiaasta lähtien. Mutta kun ikää tulee vuosikymmeniä lisää, alkavat sukupuolet taas muistuttaa toisiaan. Millaiset naiset onnistuvat säilymään naisellisina vuosista huolimatta?

Kasvomittauksissa on löydetty ainakin muutamia naisellisen siluetin ominaisuuksia. Ikuinen baby face on pienileukainen, lyhytnenäinen ja pyöreäotsainen. Lopullisen feminiinisen silauksen antavat pienet, alhaalla sijaitsevat korvat ja suu sekä etäällä toisistaan olevat silmät. Siksi kauneudessa ei ehkä olekaan kyse siitä, millä keinoin nainen säilyttää sen elinvoiman, mitä hänellä nuoruudessaan on, vaan siitä, mihin suuntaan hänen kasvunsa on tuomittu jatkumaan.

MTV3/Helmi

Lähteet:

Behrents RG. A treatise on the continuum of growth in the aging craniofacial skeleton. PhD thesis, University of Michigan, Ann Arbor 1984.

Ferrario ym. Growth and aging of facial soft tissues: A computerized three-dimensional mesh diagram analysis. Clin Anat. 2003 Sep; 16(5):420-33.

Ferrario ym. Soft tissue facial growth and development as assessed by the three-dimensional computerized mesh diagram analysis. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 1999 Aug;116(2):215-28.

Foley TF, Mamandras AH. Facial growth in females 14 to 20 years of age. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 1992 Mar;101(3):248-54.

Pessa JE ym. Aging and the shape of the mandible. Plast Reconstr Surg. 2008 Jan;121(1):196-200.

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.