Luumuiset piparkakkupullat

  • 3 dl maitoa
  • 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 7-7,5 dl vehnäjauhoja
  • 100 g margariinia tai voita
  • täyte:
  • 1 prk (300 g) luumumarmeladia
  • voiteluun: munaa
  • pinnalle: 1/2 pkt (n. 250 g) pakastettua piparkakkutaikinaa
  • nonparelleja tai raesokeria
  • 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
  • 2. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä rasva.
  • 3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä kooltaan noin kaksinkertaiseksi.
  • 4. Kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.
  • 5. Painele levy viivottimella tai taikinapyörällä neliöiksi.
  • 6. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
  • 7. Paina sormella kunkin neliön keskelle syvennys ja voitele pinta munalla.
  • 8. Lusikoi luumumarmeladi muovipussiin, tee pussin kulmaan saksilla aukko ja pursota marmeladia syvennyksiin tai pane kahdella teelusikalla nokare marmeladia syvennyksiin.
  • 9. Kauli sulanut piparkakkutaikina ohueksi levyksi ja ota siitä tähti- tai muulla haluamallasi muotilla kuvioita. Paina piparkakku luumunokareen päälle neliön keskelle.
  • 10. Voitele piparkakun pinta halutessasi munalla ja ripottele päälle nonparelleja. Tai jätä piparkakut koristelematta ja ripottele vain pullataikinan päälle raesokeria.
  • 11. Paista leivonnainen 200 asteessa uunin alaritilätasolla 15-20 minuuttia.

Vinkit:

* Voit käyttää pullataikinaan halutessasi 1 dl rusinoita. Jätä silloin luumumarmeladi pois ja valmista pullat muuten samalla tavalla.

* Voit leipoa kohonneesta pullataikinasta myös pikkupullia. Anna pullien kohota. Paina pullan keskelle sormella syvennys ja voitele pinta munalla. Pane keskelle nokare luumumarmeladia. Paina piparkakku pullan keskelle marmeladin päälle. Paista 225 asteessa keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

* Jos valmistat pullia joulun jälkeen vaihda luumumarmeladi omena-, appelsiini tai vadelmamarmeladiksi. Käytä piparitaikinan asemesta pakastettua murotaikinaa.

- Toim. Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat