Suomalaiset sairastuvat ruuista tarttuviin bakteeritartuntoihin useimmiten matkustaessaan. Moni ei pidä esimerkiksi salmonellaa kovin vaarallisena, mutta tutkimuksen mukaan se lisää tartunnan jälkeisenä vuotena kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti. Hygienia ja ruuanvalmistusmenetelmät ovat tärkeimmät ennaltaehkäisykeinot, vaikka bakteereilta ei täysin voidakaan välttyä.
Elintarvikkeista saatavat bakteerit voivat olla vaarallisempia kuin luulemme. Suomen Akatemian Elvira-tutkimusohjelmaan kuuluvasta food-bug-projektista on odotettavissa samankaltaisia tuloksia kuin vastaavasta tanskalaisesta rekisteritutkimuksesta saatiin aiemmin.
– Tanskassa selvisi, että elintarvikkeista saadut bakteeritartunnat kasvattavat kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti seuraavan vuoden aikana. Tartuntaa seuraavana vuotena kuolleet olivat saaneet muun muassa vaikeita kuumeisia yleisinfektioita, sydänläpän tulehduksia, verisuonitulehduksia tai heidän suolensa oli puhjennut, tutkimusprofessori Anja Siitonen kertoo.

