Luultua vaarallisempi tuliainen: Salmonella kolminkertaistaa kuolemanriskin

Suomalaiset sairastuvat ruuista tarttuviin bakteeritartuntoihin useimmiten matkustaessaan. Moni ei pidä esimerkiksi salmonellaa kovin vaarallisena, mutta tutkimuksen mukaan se lisää tartunnan jälkeisenä vuotena kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti. Hygienia ja ruuanvalmistusmenetelmät ovat tärkeimmät ennaltaehkäisykeinot, vaikka bakteereilta ei täysin voidakaan välttyä.

Elintarvikkeista saatavat bakteerit voivat olla vaarallisempia kuin luulemme. Suomen Akatemian Elvira-tutkimusohjelmaan kuuluvasta food-bug-projektista on odotettavissa samankaltaisia tuloksia kuin vastaavasta tanskalaisesta rekisteritutkimuksesta saatiin aiemmin.

– Tanskassa selvisi, että elintarvikkeista saadut bakteeritartunnat kasvattavat kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti seuraavan vuoden aikana. Tartuntaa seuraavana vuotena kuolleet olivat saaneet muun muassa vaikeita kuumeisia yleisinfektioita, sydänläpän tulehduksia, verisuonitulehduksia tai heidän suolensa oli puhjennut, tutkimusprofessori Anja Siitonen kertoo.

Katso, missä syöt

Me suomalaiset saamme elintarvikkeista tartuntoja eniten matkaillessamme. Suurin osa tartunnoista on kampylobakteeri- ja salmonellatartuntoja. Kaikkiin niihin liittyy useimmiten vatsanväänteitä, ripulia, kuumetta ja pahoinvointia.

– Vaarallisin bakteeri on veriripulia aiheuttava tietty kolibakteeri, jonka aiheuttama tartunta voi johtaa vakavaan munuaistoiminnan häiriöön, Siitonen toteaa.

– Matkailijan pitäisi huolehtia siitä, että syö kuumat ruuat kuumina ja kylmät vastaavasti kylminä. Salaatteja kannattaa välttää, sillä vihannekset on ehkä huuhdottu vedellä, joka ei välttämättä ole ollut juomakelpoista. Jääpaloja pitäisi käyttää vain, jos ne on tehty pullotetusta vedestä.

Suomalainen ruoka on puhtaampaa

Osa ruuista saatavista tautibakteereista asuu eläinten suolistoissa, jolloin teurastushygienia nousee tärkeäksi asiaksi. Huono teurastushygienia voi saastuttaa elintarviketta, ja kotikeittiössä saastunut elintarvike voi puolestaan saastuttaa esimerkiksi pöydän pinnat tai salaattitarvikkeet. Kotikokin kannattaa huolehtia myös siitä, että kylmäketju säilyy ruuan valmistuksesta syömiseen asti, jos ruokaa ei syödä välittömästi.

– Kaikki bakteerit ovat sellaisia, että ne kuolevat kuumennettaessa. Kotimainen ruoka on puhtaampaa kuin ulkomailla tuotettu, sillä täällä ruuan tuotantoa ja valmistusta valvotaan erittäin tiukasti, Siitonen toteaa.

MTV3/Helmi

Lähde: Suomen Akatemia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja