Luottomies paljastaa: Näin saksalaistähti huijasi dopingtarkastajia – jääkaappiin unohtunut kokistölkki oli tuhota kaiken

3:49
Viime kesänä paljastui yksi kaikkien aikojen suurimmista dopingjutuista Suomessa.

Urallaan kertaalleen Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailun voittaneen Jan Ullrichin dopinginkäytöstä on paljastunut yksityiskohtaista tietoa, kun hänen entinen tallipäällikkönsä Rudy Pevenage on julkaissut elämäkertakirjansa.

Juuri ilmestyneessä kirjassaan Der Rudy 65-vuotias Pevenage kertoo seikkaperäisesti, miten Ullrichin entisessä tallissa Telekomissa hoidettiin kiellettyjen aineiden käsittely ja piilottelu.

Ullrich ajoi Telekomissa vuodet 1995–2002 ja voitti tallin riveissä muun muassa Ranskan (1997) ja Espanjan ympäriajot (1999).

– En halua satuttaa ketään, mutta kerron totuuden siitä, mitä kävin läpi, mitä minä näin, Pevenage pohjustaa kirjassaan.

Belgialainen Pevenage kertoo kirjassaan itsekin käyttäneensä dopingia kilpapyöräilyssä ja avustaneensa myöhemmin tallipäällikkönä Ullrichia kiellettyjen aineiden käytössä.

Mielenkiintoisimpia yksityiskohtia kirjassa on Pevenagen kertomus San Remon joukkoratsiasta vuodelta 2001, kun paikallinen poliisi rynnisti kilpapyöräilijöiden hotelleihin etsimään dopingaineita keskellä yötä Italian ympäriajon aikana.

Tilanteen ymmärrettyään Pevenagen valtasi paniikki. Hän alkoi tuhota kaikkea raskauttavaa aineistoa hotellihuoneessaan.

– En voinut poistua hotellista. Kukaan ei voinut poistua. Otin Janilta insuliiniruiskun, rikoin sen ja heitin sen vessanpönttöön. Ajattelin mielessäni: oliko minulla vielä jotain, mikä ei ole sallittua, Pevenage kertoo.

– Paniikin valtaamissa ajatuksissani olin unohtanut erityisen kolatölkin, jonka olin laittanut jääkaappiin. Tölkissä oli tuplapohja ja sen saattoi ruuvata auki ja säilyttää siellä lääkeaineita. Erittäin hyödyllistä.

Täysin oikealta kokistölkiltä näyttänyt dopingsäilö jäi Pevenagen ja Ullrichin onneksi San Remon ratsiassa viranomaisilta huomaamatta.

Verta maitotölkeissä

Pevenage kertoo myös veridopingista, jota harjoitettiin 2000-luvulla T-Mobile-tallissa. Hän oli tuolloin Ullrichin henkilökohtainen avustaja ja huolehti saksalaisen verellä täytettyjen pussien käsittelystä.

– Ne pakattiin tyhjiin maitokartonkeihin, Pevenage selvittää.

Pusseihin kirjoitettiin koodinimiä, jotta niiden alkuperä ei paljastuisi. Myös tallin käyttämiin dopinglääkäreihin viitattiin koodinimillä kuten Obelix ja Ali Baba. Yli 200 urheilijaa urallaan lääkinnyttä Eufemiano Fuentesia kutsuttiin nimellä Asterix.

Fuentesin virallinen yhdistäminen Ullrichiin tapahtui lopulta Pevenagen avulla. Pevenagen suoja petti, kun Ullrich oli voittanut etapin vuoden 2006 Girossa, ja hän soitti iloisena Fuentesille kertoakseen asiasta, omalla kännykällään.

– Se ei ollut viisasta, he kuuntelivat häntä. Joten yhtäkkiä tutkijoilla ja Espanjan poliisilla oli minun numeroni.

Fuentesin toiminta paljastui Espanjan viranomaisten massiivisessa operaatio Puertossa. Samalla Pevenagen ura pyöräilyn parissa oli ohi.

Vuonna 2013 urallaan veridopingin käytön myöntänyt Ullrich ei ole vielä vastannut Pevenagen kirjan väitteisiin kiellettyjen aineiden käytöstä. Saksalaislehti Bildin mukaan hän ei halunnut kommentoida paljastuksia mitenkään lehden kysyessä niistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja