Luontoäiti ylpeänä esittää: Viikonlopuksi tarjolla lumi-vesi -cocktail ja pakkasta – Aurinkokin saattaa hyvässä lykyssä pilkahtaa

Kansalaisaloite lentoverosta etenee eduskunnan käsittelyyn – näin Finnair vastaa kohualoitteeseen 6:15
Marraskuu alkaa koko maassa talvisissa tunnelmissa.

Marraskuun ensimmäinen viikonloppu aloitetaan varsin vaihtelevassa säässä. Lauantaille Forecan meteorologi Aleksi Jokela ennustaa runsaita sateita lähes koko maahan. Etelässä ja Lännessä kärsitään vesisateista, mutta muualla maassa pilvet tupruttavat lumipyryä. Sunnuntai vietetään yleisesti poutaisemmassa, jopa aurinkoisessa säässä.

Lauantaina lunta sataa laajalti jo aamusta ja varsinkin pohjoisessa ajokeli saattaa olla hankala. Päivästä alkaen sateita on koko maassa, Etelä- ja Länsi-Suomessa sateet eivät päädy maahan asti hiutaleina, vaan Jokelan mukaan ulos lähtiessä kannattaa napata sateenvarjo kainaloon.

Maan itä- ja pohjoisosiin lunta saattaa sataa jopa 10 senttimeriä, joka kannattaa huomioida autolla liikkuessa. Lämpötilat vaihtelevat lauantaina etelän muutamasta lämpöasteesta pohjoisen pikku pakkasiin.

Lapissa sunnuntaina kovat pakkaslukemat

Sateiden liikkuessa itään sunnuntaiaamuna sää kylmenee, jonka myötä Lapissa saatetaan herätä jopa lähemmäs kolmessakymmenessä pakkasasteessa. Etelässä kylmyys ei koettele aivan pohjoisen säätilan lailla, sillä yöpakkasista huolimatta päivä vietetään aavistuksen nollan  yläpuolella.

Maanantaina etelän lumikaaos mahdollinen

Tuleva viikko aloitetaan lämpotilojen puolesta lähes identtisissä luvuissa kuin nyt päättyvä viikko, mutta Etelä-Suomea mahdollisesti viistävän sadealueen liikkeitä Jokela kuvailee jännittäviksi.

– Etelässä lähestyvän sadealueen liikkeistä ei ole vielä täydellistä varmuutta, sillä se on vaihtanut suuntaansa edestakaisin. Se voi kuitenkin mahdollisesti tuoda pahan lumikaaoksen etelään, mikäli se liikkuu hieman pohjoiseen. Tuolloin sadetta voi kertyä pahimmillaan kymmeniä senttejä, Jokela arvioi.

 

Lue myös:

    Uusimmat