Mainos

Luonto virittää inspiraatioon

Taiteilija Jukka Rintala ei ehdi kakkoskotiinsa Sointulaan niin usein kuin haluaisi. Hänelle rentouttavin vapaa-ajan puuhansa on rikkaruohojen kitkeminen.

– Kaiken pitää olla viimeisen päälle, myös kakkoskodissa. Sointula on keskellä metsää, kapean tien päässä. Kun suunnittelin taloa, harkitsin ensin modernia rakennusta. Päädyin kuitenkin isoisäni puusepänverstaan mukaan tehtyyn perinnetaloon, pieneen ja toimivaan. Täällä ei lämmitetä vain yhtä huonetta, vaan koko talo on käytössä, Jukka Rintala kertoo.

– Sointula inspiroi minua työssäni, täällä rauhassa ja hiljaisuudessa ideat kypsyvät. Esimerkiksi metsäpoluilla vaellellessani sain innoituksen puolisen vuotta sitten lanseerattuihin Tillanderin koruihin. Voin saada inspiraation mistä vain arkipäiväisestä asiasta, kuten hetkestä, jolloin sytytän saunan pesää.

”Puutarha antaa uusia visioita.”

– Myös puutarhanhoito antaa uusia visioita, sillä luonto virittää inspiraatioon. Voimakkaat siveltimenvedot, joita käytän töissäni, ovat usein kukkien innoittamia.

– En halunnut tänne nurmikkoa, mutta kukkia on paljon. Ruusut ja daaliat ovat kylmästä kesästä huolimatta olleet upeita. Keltakukkainen nauhus kerää neitoperhoja. Näyttää hienolta, kun ne parveilevat kukissa.

Alun perin Jukka suunnitteli rakennuttavansa moderin talon, mutta päätyikin maalaisromantiikkaan. Pihapiiriin on suunnitelmissa vielä ateljee.

– Tämä oli toinen kesä, kun tyrnimarjapensaista tuli satoa, talven c-vitamiinit ovat tallessa. Ensimmäisenä kesänä myyrät söivät tyrnien juuret, yhden kesän tyrnit viettivät vesiämpärissä toipumassa.

– Eniten nautin kukkapenkkien kitkemisestä. Kissat Piano ja Jojo pitävät minulle seuraa, kiipeävät puihin ja naukuvat, jos niitä ei heti huomaa. Kissoilla on täällä oma talo, jossa on kokolattiamatto, lämpöpatteri ja valot. Kun lähden matkoille, kissat pääsevät kissahotelliin.

Fornasetti-kokoelman taustalla on Jukka Rintalan Pariisissa vuonna 1991 maalaama teos Luksuksen kuningatar.

– Tämä vuosi on ollut todella kiireinen, enkä ole ehtinyt tänne Sointulaan niin usein kuin olisin halunnut. Yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista oli Kotkassa, Merikeskus Wellamossa järjestetty retrospektiivinen näyttely, jossa oli esillä töitäni, eli uniikkipukuja, maalauksia ja sisustustuotteita koko urani varrelta. Myös Savonlinnan kaupungin myöntämä tunnustus – Savonlinna-mitali vuosien näyttelytoiminnasta – tuntui hienolta kiitokselta.

Maalaus takan päällä on Teija-Tuulia Ahosen. Kynttilä-maljakkoyhdistelmä on ostettu Tertin kartanosta.

– Harvoin pääsen kokonaan töistä eroon täällä maallakaan. Puhelin pirisee, kun asiakkaat tekevät tilauksia ja kankaille on annettava hintoja. Pukuja ja kankaita en kuitenkaan tänne tuo, ne pysyvät kaupungissa. Mutta piirrän ja maalaan täällä, mieluiten terassilla.

Kiinalaisen lääkekaapin sisällä on Kaija Rosman veistos. Lehti on Fujiwo Ishimoton uniikkityö.

– Nyt katse onkin jo loppusyksyssä ja pitkällä edessäpäin. Teemme visualisti Matti Vaskelaisen kanssa tamperelaisen musiikkiteatteri Palatsin avajaisnäyttelyä ja muoti-show´ta. Elokuussa lanseerattu uusi oma mallisto on otettu hyvin vastaan, ja sen tulevien sesonkien suunnittelu on jo käynnissä, Jukka Rintala kertoo.

Teksti: Tuula Salakari
Kuvat: Martti Järvi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.