Mainos

Lumous esittelee elokuvan kultakauden nostalgiaa

Suomalaisen elokuvan kultakauden maisemakuvia ja nostalgiaa esittelevä Lumous-näyttely avataan sunnuntaina Kuopion museossa. Esillä on kuutisenkymmentä still-kuvaa vuosilta 1923-1962.

Kuvat kertovat, että maisemalla on ollut keskeinen asema suomalaisessa elokuvassa. Erityisesti mykkäelokuvan kaudella ihminen ja maisema olivat kerronnan keskeisiä motiiveja. Äänielokuvassakin agraarimaisema ja villi luonto säilyivät peruskuvastona aina 1960-luvulle asti.

Näyttelyn ovat koonneet Suomen elokuva-arkiston valokuvasuunnittelija Kai Vase ja valokuvakonservaattori Markku Mattila. He kävivät näyttelyä varten läpi kymmeniätuhansia negatiiveja. Elokuva-arkistossa on noin 250 000 still-kuvan originaalinegatiivia.

Elokuvia on markkinoitu kautta aikojen niiden huippukohdista otetuilla still-kuvilla. Kuvia ei ole otettu elokuvan filmirullalta, vaan tuotannoissa on aina käytetty elokuvaajan ohella työskennellyttä ammattivalokuvaajaa. Näyttelyyn liittyy myös videokooste. Lumous on ollut aiemmin esillä Helsingissä. Kuopiossa se viipyy runsaan kuukauden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.