Lumenluonti vaarallista sydänsairaille?

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lumenluonti voi olla vaarallista sydänsairauksista kärsiville.

Penn Staten lääketieteellisen yliopiston sydän- ja verisuonisairauksien Instituutin tekemässä tutkimuksessa selvisi, että kylmän ilman hengittäminen liikunnallisten aktiviteettien aikana saattaa aiheuttaa epätasaisuuksia hapenjakelussa sydämeen. Tämä puolestaan voi olla vaarallista sydänoireista, kuten sepelvaltimotaudista kärsiville ihmisille.

Kun ihminen tekee fyysistä työtä ja hengittää samalla kylmää ilmaa, joutuu sydän ylitöihin ja kuluttaa enemmän happea kuin muulloin. Tutkimuksessa havaittiin, että terve keho pystyy kuitenkin korjaamaan ongelman verenkiertoa tehostamalla, jolloin sydän jatkaa toimintaansa normaalisti. Tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä ihmisillä tämä kehon toiminto ei aina onnistu, jolloin vaarana voi olla sydäninfarkti.

Talvella sydän työskentelee kovemmin kuin muina vuodenaikoina, ja kylmän takia myös sydänpysähdysten määrän on todettu moninkertaistuvan talvisin. Mikäli lunta luodessa ilmenee siis sepelvaltimotautiin viittaavia oireita, kuten voimakasta rintakipua tai hengenahdistusta, tulisi lumenluonti keskeyttää välittömästi ja ottaa yhteys lääkäriin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja