Mainos

Lukijoiden kuvat erikoisesta sääilmiöstä – lumirullat ihastuttavat

Järven jäälle ilmestyvät lumirullat ovat yksi luonnon erikoisista sääilmiöistä.

Ilmatieteen laitos lumirullista:

Erityisesti kevättalvella nähdään joskus erikoinen sääilmiö, kun tuuli tekee "lumipalloja" pelloille, jäälle tai muille aukeille alueille. Maailmalla tämä harvinainen ilmiö tunnetaan nimellä "snow rollers" ja Suomessa näitä tuulen pyörittelemiä lumipalloja kutsutaan lumirulliksi.

Jotta lumirullia voi syntyä, täytyy ilmakehässä ja lumipinnassa monen olosuhteen osua kohdalleen. Hangen pinnan täytyy olla jäinen, jotta satava lumi ei tartu siihen. Uutta lunta tarvitaan muutamia senttimetrejä, ja sen tulee olla sopivan kosteaa ja irtonaista. Kun tähän lisätään vielä riittävän voimakas ja puuskainen tuuli, niin olosuhteet alkavat olla kohdillaan. Tuuli ei kuitenkaan saa olla liian kovaa, jotteivat rullat rikkoonnu.

Kun jonkinlainen alku, tai "siemen" lumirullalle pääsee syntymään, se alkaa pyöriä tuulen työntämänä eteenpäin. Siihen tarttuu lisää lunta maasta ja sen koko kasvaa. Rulla kehittyy vähän kuin lumiukkoon pyöriteltävät pallot, sillä erotuksella, että koska se liikkuu vain yhteen suuntaan, tulee siitä muodoltaan ennemmin sylinterimäinen kuin pallo.

Lumirullat ovat usein ainakin osittain onttoja. Niiden halkaisija voi vaihdella muutamasta sentistä aina kymmeniin senttimetreihin. Joskus lumirullia syntyy myös jyrkkiin rinteisiin painovoiman liikkeelle panemana.

Lähde: ilmatieteenlaitos.fi/lumirulla

MTV Uutisten meteorologin Aleksi Jokelan mukaan lumirullia havaitaan Suomessa lähes vuosittain.

– Rullat syntyvät helpoiten aukealla alueella, esimerkiksi järven jäällä. Suomessa lumirullien koko on yleensä korkeintaan muutamia kymmeniä senttejä, mutta maailmalla tiedetään syntyneen jopa yli metrin paksuisia rullia, Jokela sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.