Lukijat lasten viikkorahan sopivasta määrästä: "Vitonen riittää, kiroilusta lähtee 50 senttiä – opettaa, ettei se euro seinästä tule"

MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten lasten ja nuorten viikkorahan suuruutta ja ehtoja. Viikkorahan määrä ja maksuperusteet herättivät lukijoiden kesken vilkasta keskustelua.

Valtaosassa suomalaisperheitä viikkoraha kuuluu arkeen, selviää tuoreesta kyselystä. Alakouluikäisten lasten yleisin viikkorahasumma on viisi euroa ja yläkoululaisten hieman enemmän.

Moni lukija on MTV Uutisten Facebook-sivuilla sitä mieltä, että viiden euron viikkoraha on määrältään kohtuullinen.

 – Kodin pienistä askareista 5 euroa on sopivaa. Opettaa, ettei se euro seinästä tule!

Meillä saavat 5 euroa. Summaa voi omalla toiminnalla suurentaa tai pienentää. Esimerkiksi kiroilusta lähtee 50 senttiä.

"Pitää opettaa, ettei raha kasva puissa"

Viikkorahan vastineeksi vanhemmat odottavat lasten ja nuorten osallistuvan kotitöihin. Moni lukija pitää tärkeänä etenkin sitä, että lapset oppivat, ettei raha tule ilmaiseksi.

Itsellä oli aikoinaan ensin kahden euron viikkoraha ja sitten viiden euron. Ja kyllä piti tehdä kotitöitä sen eteen. Ja pitää nykyajan lastenkin. Lapsille pitää opettaa, ettei raha kasva puissa. 

Meidän 9-vuotias saa viisi euroa viikossa olettaen, että "omat hommat" hoidettu. Omiin hommiin kuuluvat läksyt, huoneen viikottainen siivous, roskisten vienti sekä koiran lenkittäminen koulun jälkeen. 

Kotitöiden lisäksi noin puolet lapsista ja nuorista saa vanhemmiltaan rahaa myös hyvistä arvosanoista. Osa lukijoista arvelee, että koetuloksista palkitseminen voisi kasvattaa nuorten opiskelumotivaatiota, mutta kaikki eivät arvosanoista palkitsemista pureksimatta niele.

Minkä takia hyvistä arvosanoista pitäisi palkita? Eikö tuo palkitseminen riittäisi pienistä askareista?

En ole omia lapsiani palkinnut hyvistä arvosanoista. Kehut ja kannustukset ovat riittäneet. Hyvin ovat menestyneet rahasta huolimatta.

Opettaa mihin kaikkeen rahat riittvät

Osa Facebook-kommentoijista nostaa viikkorahakeskustelussa esiin myös kysymyksen siitä, mitä lapsen tai nuoren odotetaan viikkorahoillaan itse hankkivan. 

Joillakin on ihan selkeät tavoitteet, mihin ne haluaa säästää rahaa ja jotkut haluaa vaan karkkia. Karkkia varten voi ihan hyvin pitää sen herkkupäivän, jonka vanhempi kustantaa tai ojentaa sen viisi euroa, niin lapsi oppii samalla kaupassa käynnin ja käyttäytymisen, laskemiset ja muut.

Meillä sai 15-vuotiaasta eteenpäin 140 euroa kuukaudessa. Siitä kustansi kaiken muun paitsi asumisen ja ruuan. Parina ensimmäisenä kuukautena rahat menivät viikossa, mutta siitä se oppi meni perille, kun loppukuu oli ilman puhelinta.

Omiin kokemuksiinsa viitaten lukijat kertovat, että parhaimmillaan viikkoraha opettaa säästämistä. 

 Kärsivällisyys kasvoi huimasti, kun säästin kalliiseen pelikoneeseen tai peliin jopa melkein vuoden. Vähän ennen kuin täytin 18, minulla oli kuukausiraha, josta hommasin vaatteet, shampoot ja muut.

Kaikille ei vanhemmilta viikkorahaa heru

Kyselyn tulokset paljastavat, että neljäsosa lapsista ja nuorista ei saa vanhemmiltaan lainkaan viikkorahaa. Osa lukijoista kertoo antavansa lapselle viikkorahan sijaan rahaa tarpeen ja tilanteen mukaan.

Meillä lapset eivät saaneet säännöllisesti koskaan viikkorahaa. Saivat rahaa jos oikeesti tarvitsivat johonkin. 

Muut sukulaiset antavat rahaa, itse en vieläkään ole alkanut viikkorahajuttuun. Tarvittaessa saa rahaa ja mitään ei itse joudu ostamaan. Itsekään en saanut mitään tiettyä viikkorahaa nuorena.

Eräs lukija myös heitti ilmoille kysymyksen siitä, kuuluuko kotitöistä ylipäätään maksaa. 

Nehän kuuluvat koko perheen yhteiseen hyvään.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja